Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  4C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  5C° Slunj

Život MLJAC MLJAC Podijeli

Tjedan starih jela u karlovačkom TUŠ-u: Grah i kaša, sarma, kuglof i druga jela naših baka zamirisati će Radićevom

Jela će pripremiti učenici zajedno s mentorima

Grah i kaša, sarma, prežgana juha, kuglof i druga pomalo zaboravljena jela kuhaju se ovog tjedna u karlovačkoj Trgovačko-ugostiteljskoj školi u Tjednu starih jela.

– Ovaj tjedan će u našoj kuhinji zamirisati ona stara, ponegdje i zaboravljena jela koja su prije kuhale naše bake. Svaki dan imamo drugi meni od tri slijeda jela, naglasio je voditelj kuhinje školskog praktikuma restorana “Pod stari krovovi”, Stjepan Skolan. 

Tako je danas kao glavna zvijezda menija poslužen grah sa kašom i suhim mesom, u čijoj je pripremi također uživala Marija, učenica 2. godine kuharstva.

Iako se sama već susrela s nekim ne baš tako modernim jelima, naglašava kako većina njezinih prijatelja nikada nije čulo za neke od recepata, pa je ovo svakako odlična prigoda za naučiti više.

– Jako se lijepo slažemo s mentorima, sve nam objasne, sudjelujemo zajedno u kuhanju. Kada kuhate grah, prvo ga skuhate s nekim korjenastim povrćem, onda kašu skuhate zasebno, suho meso isto posebno, kasnije dodate začine i sve zajedno pomiješate. Fino je, kaže učenica.

Jela od divljači, sarma, kuglof…

Jela od divljači, sarma i pire, kuglof…samo su neka od jela naših baka koja će biti poslužena ovog tjedna.

Već sutra je na meniju juha od gljiva, ragu od srnetine ,a za desert knedle sa šljivama. U srijedu je na rasporedu većini omiljena sarma i pire krumpir te za desert bazlamača. U četvrtak sve počinje prežganom juhom, zatim ide tradicionalno pečeno pile s mlincima i za desert buhtlice. Tjedan završava pohanim šaranom u kukuruznom brašnu i kuglofom.

Svakog dana restoran “Pod stari krovovi” ova jela nudi svim zainteresiranim gostima od 10 do 18 sati, a zbog velikog interesa, preporučuju se i rezervacije.

Ideja je ovo koja je nastala u suradnji s Turističkom zajednicom grada Karlovca kako bi se podsjetilo na tradicionalna i ukusna jela koja će pripremati učenici škole zajedno s mentorima.

 

L. Grčić

Pročitajte i ovo

RUKOMET

Rukometaši Karlovca fantastičnom obranom u derbiju ‘samljeli’ Umažane i došli na korak do naslova prvaka