Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  8C° Karlovac

 • weather-image

  8C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  9C° Ozalj

 • weather-image

  8C° Slunj

Život NADLJUDSKI NAPORI Podijeli

U 5 dana 200 intervencija: Vatrogasci u Karlovcu i Dugoj Resi danas završavaju s pokrivanjem oštećenih krovova

Same intervencije su bile zahtjevne i opasne. Radilo smo na skliskim krovovima, po kiši

Čak 200 puta u pet dana intervenirali su vatrogasci u Karlovcu i Dugoj Resi kako bi sanirali štetu nastalu u nevremenu s jakom tučom i vjetrom koje je u ponedjeljak zahvatila dijelove ova dva grada.

Nije im bilo lako jer pokrivanje krovova, i to dok kiša pljušti, im nije primarni posao i za njega nisu obučeni. Ipak, vatrogasci su građanima i ovoga puta nesebično priskočili u pomoć.

Dvojica vatrogasaca lakše ozlijeđena

-Same intervencije su bile zahtjevne i opasne. Radilo smo na skliskim krovovima, po kiši, ali imali smo samo dvije lakše ozljede vatrogasca tako da je sve prošlo u redu, ističe zapovjednik JVP Karlovac Miroslav Rade na današnjoj pressici u Vatrogasnom centru na Gazi.

-Ovakvi događaji se u pravilu dese po noći i za vrijeme godišnjih odmora, kroz smijeh dodaje županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.  Već prvi dan morali na sve načine popuniti svoje profesionalne i dobrovoljne snage. Zato se prvi put “posegnulo” i za vatrogascima zaposlenima u gradskim tvrtkama.

Najviše stradalih krovova je salonitno i na njima je šteta uglavnom stopostotna. Salonit spada pod opasni otpad kojeg građani pod određenim uvjetima mogu besplatno odložiti na Ilovcu

-Ukupno na razini Karlovačke županije imali smo 153 intervencije vezane za tuču koje su prijavljene i na kojim smo lokacijama bili. Unutar grada Karlovca radi se oko 130 objekata, više ili manje oštećenih, naglašava Franković.

Osim pokrivanja krovova bilo je i ispumpavanja vode, požara i uklanjanje drveća s prometnica.

Šteta je velika, ali ne dovoljno za proglašenje elementarne nepogode

Samo pokrivanje objekata, koje će danas u potpunosti završiti, i angažiranje vatrogasnih snaga košta više od 200 tisuća kuna. Šteta nastala na stambenim i poslovnim objektima na Švarči, Maloj Švarči, Turnju i Logorištu je velika. Ipak, nije dovoljno velika da bi se od županije tražilo proglašenje elementarne nepogode.

 – Da bi uopće krenuli tim putem, šteta mora biti 20 % izvornih prihoda Grada za proteklu godinu. To znači da bi se morala utvrditi stvarna šteta od 40-ak milijuna kuna. Prema onome što sada imamo, a to je 80 zahtjeva građana, čini se da nećemo imati tih 40 milijuna kuna štete, objasnio je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Grad će, ponovio je, pomoći u sanaciji štete onim građanima koji su korisnici gradskog socijalnog programa. Ostalima Grad će dati još vremena da prijave svoju štetu tj. da se prikupe informacije o tome koliko je šteta ukupno “teška”. No, prema svemu sudeći za sanaciju će se građani koji nisu socijala morati sami pobrinuti.

Pročitajte i ovo

SNIMA SE

Duga Resa u novoj Matanićevoj seriji: Kasar gotovo da glumi sebe