Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  2C° Slunj

Županija NEMA ODMORA Podijeli

U domovima zdravlja Karlovačke županije i u doba korone radi 306 liječnika i medicinskih sestara

Građani mogu normalno doći izvaditi krv ili na preglede, ali preporuka je da prije dolaska nazovu liječnike

Medicinska oprema koja je jučer stigla u Karlovačku županiju osim po ovdašnjim bolnicama bit će raspoređena i u šest domova zdravlja – u Karlovcu, Ozlju, Dugoj Resi, Ogulinu i Vojniću.

U njima ukupno radi 306 liječnika i medicinskih sestara i tehničara u 74 ambulante opće medicine, 62 dentalne, 9 ginekoloških i 8 pedijatrijskih.

U domovima zdravlja osjetno je manje pacijenata

U doba koronavirusa, kaže za naš radio županijska pročelnica Maja Vučinić – Knežević, bilježi se osjetno veliki pad dolazaka pacijenata.

– Nekoliko puta je manje dolazaka, ovisno o vrstama ambulanata od kojih obiteljska i dentalna medicina rade prema uobičajenom rasporedu.

Ginekološke i pedijatrijske ambulante su funkcionalno spojene, ali kontinuirano rade.

-O samom rasporedu njihovoga rada, moguće je dobiti informaciju telefonskim pozivom svoga liječnika – specijaliste, ili na ulazu u Domove zdravlja, ili na stranicama Domova zdravlja te u krajnjem slučaju na opći broj Domova zdravlja, dodaje Vučinić – Knežević.

Vikendom dežuraju ambulante obiteljske i dentalne medicine

Tijekom vikenda organizirana su dežurstva obiteljske i dentalne medicine od 8 do 20 sati. U Karlovcu za dežurstva se koriste ambulante na Baniji.

-Obiteljsku medicinu može se za vikend dobiti na broj telefona 648 – 183, a dentalnu na 648 – 186. U drugim Domovima zdravlja, brojevi kontakata su promijenjivi, a ovise o ambulantama konkretnih liječnika, budući je organizacijski drugačija situacija u odnosu na Dom zdravlja Karlovac.

Apelira se ipak na građane da se liječnicima obraćaju zaista u hitnim i nužnim situacijama te da im se prije dolaska jave telefonom.

– Ako izostane kontakt telefonom prilikom pokušaja ulaska u Domove zdravlja, na samim ulazima radi se trijaža i odlučuje o daljnim postupcima, a isto čine više medicinske sestre.

Normalno se može doći na vađenje krvi, a onima koji ne mogu do doma zdravlja omogućit će se prijevoz

Postupci poput vađenja krvi također se odvijaju normalno.

– Laboratoriji rade kao i obično, rade sve uobičajene analize kao i transport uzoraka u laboratorij Opće bolnice Karlovac, onih koji se i inače analiziraju na toj lokaciji. Ambulante obiteljske medicine također vade krv, podsjeća Vučinić – Knežević.

Radu s trudnicama pridaje se pak posebna pozornost.

– Za njih pogotovo vrijede isti modeli ponašanja kao i za sve ostale, najbolje se liječnicima prvo najaviti telefonom i to, ponovno naglašavamo, zbog sigurnosti svih. Za one koji žive u ruralnim područjima i ni na koji način ne mogu do liječnika, opet uz predhodni kontakt telefonskim putem s liječnikom, osobe će prevesti sanitet. U slučaju sumnje na virus ukoliko nisu životno ugroženi, prijevoz vrši sanitet, a u slučaju životne ugroženosti Hitna medicina, pojašnjava Vučinić – Knežević.

Pročitajte i ovo

ZA SV. NIKOLU TESLI

Radovi punom parom: Svi se nadaju otvorenju Teslinog centra na Rakovcu sljedeće godine