Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  2C° Karlovac

 • weather-image

  2C° Duga Resa

 • weather-image

  0C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  1C° Slunj

Život HUMANITARCI Podijeli

U Dugoj Resi u 9 godina prikupljeno 3143 doze krvi, dobrovoljnih darivatelja sve je više

Među Dugorešanima koji redovito daju krv na akcije Crvenog križa Duga Resa stižu i Karlovčani

Ukupno 30 dugoreških darivatelja krvi bit će danas nagrađeno u povodu sutrašnjeg  Dana dobrovoljnih darivatelja krvi Republike Hrvatske. Njih šestoricu (sedmi zbog obveza nije uspio doći) koji su krv dali 50, 75 i 100 puta jutros je primio i gradonačelnik Tomislav Boljar.

Darivatelji su svjetli primjeri u našem otuđenom društvu, kaže. – Uz sav taj trend otuđivanja ljudi imate ovaj trend ovaj vaš da netko više od 25 godina daje krv, 100 doza treba dati, onda vidite da netko ipak vodi brigu za nekog drugog, naglasio je Boljar.

Tradicija dobrovoljnog darivanja krvi u Dugoj resi i okolnim općinama duga 36 godina. Prva je bila u organizaciji Crvenog križa u Pamučnoj industriji. U zadnjih devet godina broj darivatelja raste.

– Uspjeli smo s 18 doza po akciji u 2009. godini doći na prosjek od 100 doza po akciji danas. Od 2009. do danas prikupljeno je ukupno 3.143 doze ili preračunato u litre 1415 litara, kaže ravnatelj Crvenog križa Mario Biršić.

Muškarci i dalje više daju krv u odnosu na žene pa je i među onima koji su krv dali 50, 75 i 100 puta nježnijeg spola ove godine nema.

Prva darivanja, prisjetili su se Safet Čaušević, Dražen Furač, Boris Polović, Juraj Živčić, Marijan Braje i Radivoje Jevtić bila su uglavnom zbog slobodnog dana – bilo u bivšoj vojsci ili na poslu. No, i nakon toga darivanje je im ostala zdrava navika, baš kao i Mati Merdžanu koji danas nije stigao na svečanost.

Svako darivanje krvi svojevrsna je i kontrola zdravlja s obzirom da se prije toga obave pretrage zbog kojih, ako je tlak previsok ili željezo prenisko, budu odbijeni. U proteklih devet godina takvih, koji su htjeli, ali nisu smjeli dati krv bilo je 400.

Pročitajte i ovo

NEMA PROMJENE

Zvonko Spudić i dalje na čelu županijskog HNS-a