Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Život OBLJETNICA Podijeli

U Hrnetiću obilježena godišnjica smrti dr. Ivana Protulipca

Isusov proročki stav prema vlastitom narodu usporediv sa sudbinom dr. Ivana Protulipca, bl. Ivana Merza i bl. Alojzija Stepinca

U Hrnetiću je obilježena godišnjica smrti dr. Ive Protulipca – liječnika, odvjetnika, aktoličkog aktivista i suvremenika i prijatelja blaženog Ivana Merza.

Protulipac je rođen je u Hrnetiću u Karlovcu 1899., pohađao je hrnetićku školu na kojoj je i spomen ploča njemu u čast, a ubijen je 31. siječnja 1946. u Trstu. Ubio Gino Benčić iz Sušaka, pripadnik UDBA-e.

Bio je predsjednik “Hrvatskog orlovskog saveza” kada ga je kralj Aleksandar I. za vrijeme diktature zabranio kao organizaciju. Protulipca i Ivana Merza ponukalo je to na reformiranje saveza pod imenom “Križari”. Nakon što je ubijen u Trstu, gdje je pomagao izbjeglim Hrvatima na granici pokopan je, a tijelo mu je u grobnicu na zagrebačkom Mirogoju  preneseno tek ’90.-ih sa stjecanjem hrvatske neovisnosti.

Na misi zadušnici u crkvi Hrvatskih mučenika u Hrnetiću župnik don Filip Pavlović je povukao poveznicu tumačeći odlomak Lukinog evanđelja u kojem Isus govori kako prorok nije dobro došao u svoj zavičaj. Istaknuo je Isusov proročki stav prema vlastitom narodu te usporedio sudbinu dr. Ivana Protulipca, Blaženog Ivana Merza, blaženog Alojzija Stepinca te službenice Božje Marice Stanković sa sudbinom starozavjetnih proroka.

Nakon mise položen je vijenac i zapaljene svijeće na spomen ploči u školi Hrnetić, a svemu su prisustvovali predsjednik Križarskog bratstva Darijo Burjan i vodstvo Križarske organizacije.

Polaganjem vijenca počela je aktivnost koja će se cijele godine odvijati u Gradskoj četvrti Drežnik-Hrnetić pod geslom “Bogu na slavu i domovini na čast”. Njome će se obilježiti tri velika jubileja na području gradske četvrti: 110 godina DVD-a „Hrnetić-Novaki“, 160 godina izgradnje škole u Hrnetiću i 875 godina župe svetog Martina u Hrnetiću.

Pročitajte i ovo

VODA JE ŽIVOT

Peticija MOST-a: Želimo vodu u Ustav, potpisivanje i u Karlovcu