Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -0C° Karlovac

 • weather-image

  -0C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Županija KAKO TO Podijeli

U Karlovačkoj županiji 25 razreda u izolaciji: Tko donosi odluku o tome, teško za utvrditi

695 đaka u Karlovačkoj županiji trenutno je na online školi

U Karlovačkoj županiji u izolaciji je 25 razreda, od čega 19 osnovnoškolskih i 6 srednjoškolskih. Pozitivnih je osnovnoškolaca 51, a srednjoškolaca 42, a ukupno je u izolaciji 695 đaka.

Kako to da cijeli razredi završavaju u samoizolacijama odnosno učenici na online nastavi, tko donosi odluku da svi idu na online nastavu, pitanje je na koje je teško dobiti konkretan odgovor, a traže ga, prije svega, brojni roditelji koji su svako malo zajedno s djecom u stresu, osobito oni mlađih razreda. Iako je na početku školske godine rečeno da treba izbjegavati odvođenje cijelih razreda s prave nastave, ipak se to događa.

Odluku, kako nam je odgovoreno, donose zajednički: “Važno je naglasiti da odluku o stavljanju u samoizolaciju donose epidemiolozi u suradnji sa prosvjetnim djelatnicima, kako je i predviđeno u smjernicama”. Upute tj. smjernice pročitajte ovdje.

Odgovoreno nam je tako iz Karlovačke županije, ali i stožera kojem je na čelu dožupanica Vesna Hajsan Dolinar, koja je i sama prije nego je otišla u politiku, bila prosvjetna djelatnica i ravnateljica škole. Stoga nitko bolje od nje, a ona je jedna od najvećih zagovornica nastave uživo, ne bi trebao bolje znati kolika je dobrobit od boravka i učenja djece u školi, a ne pred ekranima.

-U pojedinim školama je omogućeno učenicima koji se nalaze u samoizolaciji praćenje nastave online, međutim tu nije riječ o uvođenju drugog modela nastave već samo o olakšavanju praćenja nastave onim učenicima koji zbog samoizolacije nisu u mogućnosti pratiti nastavu u učionici, rekli su iz Županije.

Ipak, 25 razreda u samoizolaciji nije malo i vodi k drugom modelu nastave pa se postavlja pitanje kako to prolazi ispod radara i zašto se ravnatelje osnovnih i srednjih škola konkretno ne traži objašnjenje, što bi bilo najpoštenije. Naravno, ukoliko epidemiolozi nemaju ništa s tim ili ukoliko se odluke donose zajednički.

Odluke od “đuture” ili ipak ne?

Kako doznajemo u školama, oni daju informacije tko s kim sjedi ili je u radijusu od 2 metra od pozitivnog učenika i prema tome se određuju izolacije. Ima razreda gdje je u izolaciji nekoliko učenika, a ima i razreda koji su totalno u izolaciji. Kroz razgovore se zapravo može zaključiti da nema pravila, a situacija se razlikuje od škole do škole. Neki roditelji koji su nam se obratili idu tako daleko da tvrde da ravnatelji škola sami donose odluke o cijelom razredu u izolaciji tj. na online nastavi jer im je tako lakše?! Dodaju i da je prosvjetnim radnicima preteško organizirati nastavu uživo i online jer to traži vrijeme i znanje, pa se forsira upravo ovo zadnje koje se pokazalo pogubnim.

Epidemiolozi, stožer, ravnatelji, tri su loptice koje se međusobno prebacuju u odgovornosti, a na naše konkretne upite tko je taj koji donosi konačnu odluku, odgovora nema.

Najviše trpe učenici koji su, neprijeporno je, žrtve zadnjih godinu i pol dana. Osim ukradenih djetinjstva, ostajali su i bez odlaska u školu, prava na izobrazbu u obrazovnoj ustanovi, lošijeg znanja, a izolacije svako malo donose ogromnu nestabilnost u njihove mlade živote, a kod roditelja zbrku. Mnogi, osobito oni s mlađom djecom, moraju zbog toga angažirati rodbinu, odlaziti na bolovanja ili prisilne godišnje što donosi stres u obitelji.

Apsurdost bacanja u izolaciju cijelih razreda dobiva i novu dimenziju jer roditelji kažu da se djeca koja nisu pozitivna ili bolesna, svejedno druže iako u škole ne smiju.

 

Pročitajte i ovo

OD 17. DO 31.12.

Domaće glazbene snage, ali i Neno Belan, Dino Dvornik Tribute Band na Adventu u Karlovcu