Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  14C° Karlovac

 • weather-image

  14C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Karlovac DM U AKCIJI Podijeli

U Karlovcu godišnje tridesetak slučajeva melanoma: U akciji na Foginovom 7 Karlovčana upućeno na daljnje pretrage

Pregledano je 190 Karlovčana u sklopu akcije dm-a

U karlovačkoj bolnici godišnje se otkrije tridesetak slučajeva oboljelih od melanoma što je velik broj.

Upravo zato važno je prevenirati ovu bolest pregledima te djelovati na vrijeme. Jednu takvu akciju organizirao je na karlovačkom Foginovom kupalištu i DM, a pregledano je 190 Karlovčana.

Sve se događalo u sklopu dm-ove inicijative “Moje ljeto – nešto drugačije”. Dr. med. Martina Kralj iz Opće bolnice Karlovac i dr. med. Iva Dediol iz Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu pregledavale su madeže i promjene na koži te su sedam posjetitelja uputile na daljnje pretrage – njih petero zbog atipičnih madeža, jednu osobu zbog bazocelularnog karcinoma te jednu zbog mogućeg melanoma.
“Želimo osvijestiti javnost o važnosti redovitih dermatoloških pregleda u svrhu prevencije zloćudnih tumora kože. Najzloćudniji tumor kože, melanom, iz godine u godinu bilježi porast, a otkrije li se u ranoj fazi, on je u potpunosti izlječiv. U kasnijim fazama liječenje je komplicirano, a često i neizvjesno”, upozorila je dr. med. Martina Kralj.
Dermatolozi Hrvatskog dermatovenerološkog društva ističu kako većina građana zna kako se zaštititi od sunca, no kako malo njih to znanje primjenjuje. Za bezbrižno i sigurno ljeto, napominju, tri su najvažnija pravila: obaviti preventivni dermatološki pregled, izbjegavati sunce između 10 i 16 sati te redovito nanositi proizvode za zaštitu sa širokim spektrom zaštite od UVA i UVB zraka tijekom boravka na suncu.
“Cilj inicijative ‘Moje ljeto – nešto drugačije’ jest potaknuti sugrađanke i sugrađane na odgovorno uživanje na suncu i još bolju brigu o zdravlju – jer zaštita je najbolja prevencija. Redoviti liječnički pregledi kože jako su važni i zato već deset godina organiziramo dermatološke preglede tamo gdje su građani najviše izloženi suncu – na plažama i kupalištima diljem Hrvatske. Nas u dm-u posebno raduje što se besplatnim dermatološkim pregledima svake godine pridružuje sve veći broj roditelja s djecom, čime potičemo razvijanje zdravih životnih navika i kod najmlađih. Uime dm-a zahvaljujem svim Karlovčankama i Karlovčanima što su nam se danas pridružili i podržali ovu inicijativu”, izjavio je Ivan Horvat, marketing i PR menadžer dm-a.

foto:dm

Pročitajte i ovo

ZELENI CVIJET

333 tegle cvijeća za prozore i balkone u centru Karlovca