Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  14C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  13C° Slunj

Život GRADI SE NOVI SUSTAV Podijeli

U Krnjaku i Bariloviću 53 ilegalna vodovoda odlaze u prošlost. Vodoopskrbu preuzima dugoreško Komunalno

Ilegalni vodovodi su izvan kontrole kvalitete vode, a pokazalo se da kvaliteta često nije dobra

Među brojnim investicijama u vodovodni i kanalizacijski sustav koje čekaju dugoreško Komunalno ove godine bit će i ulaganje u vodocrpilište u Velemeriću, ali i izgradnja potpuno novog vodovodnog sustava kojim će se pokriti područje Barilovića i Krnjaka koje se napajalo iz 53 lokalna vodovoda i koje je sada ostalo bez vode.

– Donesen je novi zakon o vodnim uslugama i vodama i prema tom zakonu svi vodovodi koji nisu legalni sada će morati doći u ingerenciju ovlaštenog opskrbljivača. Nemoguće je da  53 vodovoda imamo izvan kontrole i ne znamo zapravo kvalitetu vode, rekao je za RM direktor Komunalnog Duga Resa Ivan Klokočki.

Gradnja novog sustava je zapravo već počela s izgradnjom 10 kilometara dugogo vodovoda u Bukovlju gdje bi dio stanovnika već u šestom mjesecu ove godine trebao dobiti vodu.

– To je početak cijelog novog sustava, ako ja to budem dobro planirao, i prema Siči, i prema Perjasici, Vencu, Cerovcu i mjestima koji su na tom potezu, a ostali su bez vode.

Tim lokalnim vodovodima “gospodarili” su sami stanovnici, a da to baš i nije bilo najuspješnije govori i primjer iz Generalskog Stola u kojem su mještani bili uvjereni da piju vrlo zdravu vodu.

– Kad smo istraživali područje Bukovlja došli smo na jedan izvor na području Generalskog gdje su nam rekli da je to izuzetno dobar izvor i da ga predvidimo za vodocrpilište. To je izvor Bučak u Katićima, a onda se pokazalo da taj izvor ima 10 puta veće zagađenje nego što je dopušteno  od prodora vode, od lokalnog zagađenja. To je kraško područje i ljudi misle kako je to izuzetno zdravo, idu s kantama po vodu, a zapravo piju otrovanu ili neispravnu vodu, kaže Klokočki.

No, čak i kad je legalno, s vodocrpilištem može biti problema zato će na red ove godine doći i ono u Velemeriću.

– Tamo je vodocrpilište nesigurno, poremeno dolazi do zagađenja i sada je u fazi projektiranje nove pumpne stanice na potezu između Banjskog Sela i Vinice tako da ćemo moći, kada voda bude zagađena na području Velemerića, iz Novigrada poduprijeti taj sustav. Iz Novigrada će se podupirati i sustav Završja odnosno Netretića, ali to nije samo Netretić nego i Bosiljevo, Gornji i Donji Zvečaj u Generalskom Stolu – cijeli prsten se povezuje u jedan sustav, pojasnio je Klokočki.

Pročitajte i ovo

DUGA RESA

Blagoslovljeno raspelo na dugoreškoj Staroj cesti: Vraćeno nakon 74 godine