Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  6C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  4C° Ozalj

 • weather-image

  4C° Slunj

Život PREVENCIJA I POMOĆ Podijeli

U novom Savjetovalištu za mlade Ženska grupa Korak radi s maloljetnim delikventima, za sad samo s dvojicom

Centar za socijalnu skrb ove godine zabilježio 107 obavijesti o nasilju u obitelji

U drugoj godini provođenja trogodišnjeg programa “Mijenjam sebe – mijenjam društvo” Ženske grupe Karlovac – Korak i partnera Centra za socijalnu skrb, po prvi put provodi se i nova usluga – psihosocijalni tretman maloljetnih počinitelja kaznenih djela. Radi se o mladima od 14 do 21 godine, čulo se danas na konferenciji za novinare.

U novoosonovano Savjetovalište za mlade do sad su upućena dvojica maloljetnika, a u Koraku u iduće dvije godine planiraju uključiti do 12 korisnika, naglasila je voditeljica tretmana Veronika Lesić.

-Tu radimo psihosocijalni tretman odnosno savjetovanje kako ne bi došlo do smanjenja recidivizma u počinjenju kaznenih djela ili ovisnosti. Radi se i na jačanju samopouzdanja i osnaživanju komunikacijskih i socijalnih vještina.

Žene i dalje češće žrtve, a muškarci počinitelji obiteljskog nasilja

Da potrebe za tim i dalje ima govori podatak da je Centar za socijalnu skrb zabilježio 107 obavijesti o nasilju u obitelji. I dalje su najčešće žrtve žene i djeca, a počinitelji uglavnom muškarci, ističe koordinatorica programa Helena Vrbetić.

-U 14 posto slučajeva riječ je o nasilju prema djeci, u 60 posto prema odraslim osobama, a 26 posto slučajeva se odnosi istovremeno na odrasle i djecu. Što se tiče vrste nasilja, u 38 posto slučajeva bilo je riječ o psihičkom nasilju, 11 posto tjelesnom, a u 43 posto slučajeva o više vrsta nasilja istovremeno. Važno je istaknuti da je u 60 posto slučajeva riječ o nasilju o obitelji koje se dogodilo po prvi put, a 33 posto žrtava iskazalo je da je nasilje trajalo duže od godinu dana. Muškarci su u 33 posto bili žrtve nasilja, a žene u 67 posto slučajeva.

Osim s delikventima, u Koraku nastavljaju raditi i s obiteljskim nasilnicima te pružati psihološku i pravnu pomoći ženama i djeci žrtvama nasilja.

Pročitajte i ovo

GOTOVO S GRATIS

Od ponedjeljka naplata punjenja električnih auta na autocestama