Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  17C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Županija BEZ LOGIKE I SMISLA Podijeli

Učenike koji idu u školu u prirodi traže negativan test na koronu. “Naša djeca bez testa ne mogu na izlet po svojoj zemlji, a strana ulaze bez problema”

Hostel u Selcu uopće ne traži testiranje djece, ali država se sjetila zakomplicirati život najmlađima i njihovim roditeljima

Kao da nije dovoljno što su im u zadnju godinu i pol uništavana djetinjstva, ograničavana druženja i uvođena online nastava, djecu koja sada u četvrtim razredima idu u školu u prirodi treba testirati na koronu. U isto vrijeme, njihovi vršnjaci iz stranih zemalja slobodno ulaze u Hrvatsku bez ikakvih testova!

Radio Mrežnici obratili su se brojni roditelji učenika četvrtih razreda s područja Karlovca, ali i drugih dijelova županije čija djeca idu u školu u prirodi. Radi se uglavnom, o popularnim odlascima u Selce u sklopu terenske nastave.

Od 2. lipnja, odluka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kaže da se učenici koji idu na višednevnu izvanučioničku nastavu moraju testirati na koronu  i imati negativan antigenski test ne stariji od 48 sati!

Škola u prirodi odnosi se na učenike četvrtih razreda osnovnih škola, a kako doznajemo Hostel u Selcu uopće ne traži testiranje djece što je i normalno. No, hrvatska država odnosno Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisali su se sa smjernicama u kojima stoje upravo ovakvi navodi pa ne samo da se traže testiranja, već se navodi kako djeca trebaju sjediti u autobusu i kako oni koji u autobusu zajedno sjede trebaju biti zajedno i u sobi te cijelo vrijeme. Da nije istinito, bilo bi smiješno, no ovako je tragično.

Dodatnu notu tragičnosti daje i informacija da se djeca koja su na ovakve izlete išla prije 2. lipnja nisu trebala testirati, dok je formalno “trajala” korona, a od popuštanja mjera se moraju pa je ovo još jedan u nizu birokratsko-koronaških udara na najmlađe.

Podsjetit ćemo i da su upravo ova djeca iz nižih razreda, cijelo vrijeme “trajanja” korone normalno išla na nastavu u školu, a samo kratki period nakon Uskrsa su bili kod kuće.

Roditelji su ogorčeni, razočarani i ne razumiju zašto bi se zdrava djeca trebala testirati. – Radi se o djeci koja normalno idu u školu, a sada se traže testovi, dok s druge strane, djeca mlađa od 12 godina iz inozemstva slobodno ulaze u Hrvatsku. Gdje je tu pravda za našu djecu koja po svojoj državi ne mogu na izlet bez testa, kažu u skupini karlovačkih roditelja s kojima smo razgovarali.

Iz smjernica HZJZ i resornog ministarstva: Čitajte

– Svi učenici i ostali sudionici trebaju imati negativan rezultat brzog antigenskog testa ne starijeg do 48h prije kretanja na put. Testiranja su oslobođene osobe koje su: cijepljene s prvom dozom cjepiva Pfizer i Moderna unutra 22 do 42 dana, te cjepiva AstraZeneca unutar 22 do 84 dana ili cijepljene s obje doze cijepova Moderna, Pfizer i AstraZeneca, ili  cijepljene prije 22 i više dana cjepivom Jannsen. Oni koji su unazad 6 mjeseci preboljele COVID-19 (unazad 11 do 180 dana); preboljele COVID-19 i primile jednu dozu cjepiva unutar 6 mjeseci od početka bolesti, a cijepljenje je provedeno prije manje od 180 dana; posjeduju Digitalnu COVID potvrdu.

S obzirom da je riječ o nastavi, testiranja se provode u organizaciji nadležnih zavoda za javno zdravstvo ili drugim zdravstvenim ustanovama brzim antigenskim testovima koje su zavodi zaprimili iz robnih zaliha. Možebitne troškove organizacije testiranja treba snositi turistička agencija (obuhvatiti cijenom putovanja).

– Za maturante i učenike koji polažu završne ispite, izvanučionička nastava se može organizirati tek nakon završetka ispitnog roka.

– Zajedno u autobusu/provoznom sredstava, kada je god moguće organizirati trebaju biti učenici i nastavnici iz istog razrednog odjela koji i inače borave zajedno u učionici. Ako su u autobusu učenici iz dva ili više razredna odjela (primjerice razredni odjeli s manjim brojem učenika), jedan dio autobusa zauzimaju učenici iz jednog razrednog odjela a drugi dio učenici iz drugog razrednog odjela.
– Za učenika koji nastavu u učionicama nisu imali unazad više od 10 dana prije početka putovanje, nije važno pridržavati se razrednog odjela već se formiraju novi parovi i grupe koje se međusobno ne miješaju.
– Parovi učenika i grupe učenika koje sjede zajedno u autobusu, zajedno dijele sobu, sjede kod objeda zajedno i općenito provode vrijeme zajedno.

Pročitajte i ovo

AGLOMERACIJA

Od danas radovi na Jamadolu u sklopu aglomeracije