Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  2C° Duga Resa

 • weather-image

  1C° Ogulin

 • weather-image

  2C° Ozalj

 • weather-image

  1C° Slunj

Život PROTIV NOVIH HARAČA Podijeli

Udruga Korana državi: Zaštitite potrošače od novih nameta banaka

Nove provizije banaka za podizanje novca dodatno osiromašuju, posebno umirovljenike

Udruga za zaštitu potrošača Grada Karlovca zatražila je od HNB-a da se izjasni o jesu li zakonite provizije koje su pojedine banke uvele za podizanje novca zakonite, a od države zahtjevaju da zaštite potrošače osobito umirovljenike. 

-Ovim putem zahtijevamo da država stane na stranu potrošača i zaštiti nas sve od novog harača banaka, a prvenstveno najugroženiju skupinu našeg društva umirovljenike koji i onako žive na rubu egzistencije, piše predsjednica udruge Marina Novaković Matanić u svom priopćenju javnosti.

Podsjeća da je Zakonom o mirovinskom osiguranju od 1. siječnja 2014. određeno da se mirovine i sva  druga primanja iz mirovinskog osiguranja moraju isplaćivati preko banaka, a ne “na kućnom pragu” kao do tada. No, to je dovelo to toga da se, ionako mizerne mirovine umirovljenicima još brže “tope”.U “Korani” smatraju da je država time oštetila potrošače i pogodovala bankama.

– Jer ni jedna banka nije ni otvorila račune korisnicima besplatno, kao što nije ni besplatno održavanje računa. Svaki mjesec dio mirovine naših građana odlazi na održavanje tih računa što kada su primali mirovinu direktno na kućnom pragu od poštara tog harača nije bilo, kaže Novaković Matanić.

Zbog uvođenja, kako ga naziva, “novog harač” tj. naplate provizije prilikokm dizanja novčanih sredstava, obratili su se i HNB-u.

– Za novi harač je zatraženo od HNB da se izjasne da li je to uopće zakonito, a ovim putem još jednom zahtijevamo od države da zaštite potrošače, a sljedeći naš korak je pozvati sve potrošače da maknu svoje račune iz banaka koje naplaćuju ove „nove“ naknade i presele ih u banke koje te naknade nemaju, stoji na kraju priopćenja udruge Korana koje potpisuje predsjednica Marina Novaković Matanić.

Pročitajte i ovo

RENESANSA ILI?

Vijećnica Polović: Kakav ugovor ima trener Igor Pamić?