Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  9C° Karlovac

 • weather-image

  9C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  9C° Slunj

Život FOND ZA DJECU Podijeli

Uvodi se županijski dječji doplatak za građane direktno pogođene krizom

Od svibnja do kraja godine moći će ga zatražiti oni koji su ostali bez posla ili su im smanjene plaće

Ukupno 4 milijuna kuna osigurala je Karlovačka županija u fondu za djecu čiji su roditelji pogođeni koronakrizom.

Radi se o svojevrsnom dječjem doplatku koji će moći, za svako dijete, dobiti samo oni koji su zbog krize dobili otkaz ili su im smanjeni prihodi zbog čega im sada mjesečna primanja po članu obitelji ne prelaze 2.000 kuna.
Pojasnila je na današnjoj konferenciji za novinare dožupanica Vesna Hajsan Dolinar.

Tri su cenzusa: do 1000, do 1500 i do 2000 kuna.

-Ako po članu obitelji netko prima samo 1.000 kuna i manje sva djeca, bilo s jednim, dvoje, troje ili više djece, dobit će 300 kuna po djetetu. Ako je taj iznos 2.000 kuna onda će dobiti 200 kuna po djetetu.

Doplatak po djetetu 300, 250 i 200 kuna, ovisno o cenzus

Na primje, kuharica koja je u restoranu imala 6.500 kuna plaću, a njen poslodavac je zatražio pomoć države od 4.000 kune za očuvanje radnog mjesta te joj suprug ima 3.500 kuna plaću to je ukupno 7.500 kuna. Kada se to podijeli sa četiri člana njihove obitelji to je 1.800 kuna po članu obitelji i oni spadaju u cenzus po kojem se dobivaju 200 kuna po djetetu. S druge strane samohrana majka s troje djece će dobivati potporu od 300 kuna za svako dijete. Oni koji spadaju u cenzus do 1.500 kuna po članu obitelji dobivat će 250 kuna po djetetu.

Ostali, koji ne ostvaruju cenzus ili im kriza nije promijenila ništa u odnosu na prije, neće moći koristiti ovu mjeru.

Projekcija o tome koliko bi ljudi moglo koristiti ovu pomoć za sad nema. No, poznati su podaci sa Zavoda za zapošljavanje – poslodavci su predali 1500 zahtjeva za očuvanje radnih mjesta i pokrivanje gubitaka, a trenutno je na burzi 4000 nezaposlenih, 600 više nego što je bilo nedavno.

Cilj je potrošiti novac

Mjera, nakon što je sutra usvoji Županijska skupština, na snagu stupa 1. svibnja. Zahtjevi će se podnositi do 25. u mjesecu za prethodni mjesec i pomoć će se moći ostvarivati do kraja godine. No, bude li potrebno novac će se osigurati i za iduću godinu, a postoji i mogućnost korekcije, tj. podizanja cenzusa kako bi se planirani novac i utrošio za pomoć obiteljima pogođenima krizom.

-Dakle, cilj nam je potrošiti novac, a ne staviti mjeru koja će biti kao mjera koju smo samo osigurali u proračunu već da što više obitelji dođe do kriterija kojima oni zadovoljavaju kako bi taj novac potrošili, rekla je Hajsan Dolinar.

Pročitajte i ovo

MLADE I BEZ STRAHA

Upoznajte ih: Lucija i Karla Karlovčanima uzimaju briseve, a virusa se ne boje nimalo