Veleučilište u Karlovcu poligon za nove recepture piva Osječkoj pivovari
Kuhaju se male količine po raznim recepturama sve dok ne dođu do željenog okusa i pive za tržište
Pored rijeka i parkova i pivo je jedan od zaštitnih znakova grada Karlovca. Ne čudi stoga što Veleučilište u Karlovcu ima stručni studij pivarstv. A da bi davali najbolje stručnjake surađuju s brojnim proizvođačima piva. Od danas i s Osječkom pivovarom.
Pokušavamo sinergijski djelovati na gospodarstvo, visoko obrazovanje i opće-društvenu okolinu, rekao je v.d. dekan Ivan Štedul nakon potpisivanja sporazuma s Osječkom pivovarom.
-Imamo općenito širu zamisao. Osječka pivovara nam sada uvelike pomaže jer joj zapravo služimo kao poligon raznih receptura pive. Pivovare imaju velike pogone, a naš je primjeren za kuhanje malih količina koje se onda mogu degustirati i isprobati.
Znanje čini znalca, praksa profesionalca
Tako će i studenti Veleučilišta za Osječko kuhati male količine piva po novim recepturama te u novom laboratoriju uređenom u sklopu projekta Atrij znanja, ispitivati kvalitetu piva, objasnila je voditeljica laboratorija Ivana Ćosić.
-Ovo je stručni studij pivarstva gdje je studentima omogućeno konkretno znanje koje mogu kasnije primjeniti u industriji.
-Tu idemo dok ne dođemo do onog ukusa piva kojeg želimo. Do tad ćemo raditi te pokuse, stalno ćemo tražiti dok ne nađemo “rudnik zlata”, dodao je direktor Osječke pivovare Ivan Komak.
Kada dođu do željene recepture, pivo će se u velikim količinama proizvoditi u Osijeku.
Cilj je da poslodavci budu zadovoljni s našim studentima
Suradnjom s gospodarstvenicima Veleučilište dolazi do novih znanja.
-Imamo jako dobru suradnju sa našom domaćom pivovarom Heinekenom, koja nam je i prirodno gospodarski partener međutim veseli nas i ovo širenje suradnje na Osječku pivovaru. Najbitnije od svega je da u cijelom tom procesu proizvodnje sudjeluju naši studenti jer oni su ti koje svakodnevno šaljemo na tržište rada. Cilj je da poslodavci budu zadovoljni, kaže pročelnica odjela Prehrambene tehnologije Marijana Blažić.
Inače, na Veleučilištu u Karlovcu već je skuhano studentsko i vatrogasno pivo, a uskoro bi moglo biti i franjevačko i pivo Sv. Josipa. Kada se tome doda gastronomija bazirana na pivi, na pivo u Karlovac stizat će još više posjetitelja.
-Težimo da svaki gospodarski i javni subjekt pronađe svoj interes odnosno profit što i jest cilj turizma, rekla je direktorica Turističke zajednice Marina Burić.