Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -4C° Ogulin

 • weather-image

  -3C° Ozalj

 • weather-image

  -4C° Slunj

Županija RUKA KOJA VODI Podijeli

Videća pratiteljica Ivana pomaže slijepima: Njih 22 iz Karlovca i Duge Rese imali su pomoć u svakodnevici

Radi se o projektu koji se provodi već devet godina u udruzi slijepih Karlovačke županije

Slijepe osobe, njih 22 s područja Karlovca i Duge Rese koristile su usluge tzv. videćeg pratitelja, odnosno asistencije slijepim osobima u svakodnevnim aktivnostima. 

Radi se o projektu “Ruka koja vodi” koji se već devet godina provodi i u Udruzi slijepih Karlovačke županije, a zaposlena je videća pratiteljica Ivana Canjar. Cilj je povećati samostalnost i kvalitetu života slijepih osoba, ciljalo se na one treće životne dobi koji žive sami ili sa starijim supružnikom, a zbog oštećenog vida neopohodna im je pomoć.

Također, ciljanu skupinu činile su osobe koje su oslijepile u kasnijoj fazi života te kao takve nisu imale mogućnost rehabilitacije kako u kretanju i interakciji, tako i u obavljanju osnovnih životnih aktivnosti, od osobne higijene do kućanskih poslova.

Videća pratiteljica Ivana Canjar pomagala im je tako u svakodnevnim aktivnostima poput odlaska k liječniku, u ljekarnu, poštu, banku, nabavku namirnica ili tijekom odlaska u kulturno zabavne ustanove, pomagala čitati poštu, dokumente, nalaze, obavljala kućanske poslove i mnoge druge svakodnevne, a bitne poslove čime je ovim ljudima povećana kvaliteta života, socijaliziranost, a imali su uz sebe i nekog na kog su se mogli u pravom smislu riječi osloniti.

Pročitajte i ovo

RECITE

Možemo! poziva Karlovac i županiju da javnost informiraju o projektima koje planiraju prijaviti na natječajima