Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  33C° Karlovac

 • weather-image

  33C° Duga Resa

 • weather-image

  31C° Ogulin

 • weather-image

  33C° Ozalj

 • weather-image

  32C° Slunj

Crna kronika SIGURNOSNI PROBLEM Podijeli

Vikendice i napuštene kuće sve više mete migranata: Služe im za skrivanje, pronađu i odjeću, a napune i mobitele

Migrantski val sigurnosni je problem, osobito za starije stanovništvo, komentirala i predsjednica države

Sve više vikendica na područjima uz rijeku Dobru i Kupu, ali i napuštenih starih kuća po selima dugoreškog prstena, a dijelom i ozaljskog, na meti je provalnika, i to najvjerojatnije migranata.

Neke provale se zabilježe, neka oštećenja ne, jer ih  osobito u slučaju napuštenih kuća, nema tko za prijaviti, no uzorak je uvijek isti. Provaljuje se u objekt u kojem se onda “počisti” što se može, najviše odjeće. Iskoristi se što se može pa se tako tamo gdje ima struje, “napune” mobiteli, a u kućama po selima migranti se najvjerojatnije skrivaju tijekom dana. U pravilu, putuju uglavnom noću.

Ono što je zapanjujuće i govori da migranti ne lutaju već da vrlo dobro znaju kuda idu jesu i gotovo do u tančine ucrtane rute u njihovim mobitelima, a kojima moraju proći da bi došli preko Hrvatske i naših krajeva do Slovenije.

Zadnje provale zabilježene su u vikendicama na području Netretića, a uz provale se poklapaju i krađe čamaca s rijeke Kupe u kojima migranti pokušavaju prijeći rijeku i dokopati se Slovenije.
Migrantski val prošlog je tjedna u programu Radio Mrežnice komentirala i predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović.

Najavila je da će od ministra unutarnjih poslova tražiti jače kontrole granične i ostale policije uz pogranične dijelove Karlovačke županije jer je to sigurnosni problem.

-I ovaj dio granice je ovdje očito porozan i treba ga bolje osigurati. Čula sam na nekoliko mjesta da postoje problemi zbog nasilja, da se često provaljuje u kuće, da su lokalni stanovnici osobito starije dobi žrtve nasilja i svakako ću nakon ovog posjeta porazgovarati s ministrom unutarnjih poslova da pojačamo nazočnost policije, posebno granične, ali i interventne i druge policije na ovom području, a da bi se osigurali životi i imovina građana, rekla je predsjednica gostujući u programu Radio Mrežnice.

No, ono što je zanimljivo i što javljaju ljudi s terena, jest manjak policajaca kojih je jednostavno premalo za cjelokupan prostor koji je “porozan”, pa će tako dobro doći pojačanja za koje će se predsjednica založiti.

Pročitajte i ovo

AUTOCESTOM OPREZNO

Troje Poljaka stradalo kod Novigrada na Dobri, kod Bosiljeva Zagrepčanka