Vinari i ugostitelji Karlovačke županije žele jaču međusobnu suradnju
To može doprinijeti razvoju turizma i povećanju proizvodnje vina
Vinari i ugostitelji u Karlovačkoj županiji surađuju, ali mogu i bolje. Zbog toga je u Županijskoj gospodarskoj komori organiziran njihov susret. Na panelu su razgovarali o tome kako domaćim vinima mogu obogatiti ponudu gostima.
Snažnijom suradnjom ugostitelja i vinara, kaže predsjednik karlovačke komore Zlatko Kuzman, povećale bi se i količine proizvedenog vina i unaprijedila turistička ponuda.
– Mislimo da s boljim povezivanjem vinara i ugostitelja možemo širiti i proizvodne kapacitete. Kod nas se vina prodaju ne samo kao piće nego i kao suvenir koji naši gosti odnose.
Ugostitelji u županiji nude domaća vina u svojim restoranima, ali ne sva jer za sva niti ne znaju, kaže ugostitelj Zlatko Petrić.
– Suradnja vinara i ugostitelja mora biti obostrana, oni moraju proizvesti dobro vino i znati ga nama prodaati, a mi ga dalje moramo distribuirati u našim restoranima. Ljudi dolaze planski u naš restoran i kad jedu tradicijska jela traže i tradicijska vina.
A vinari, njih 12 registriranih za prodaju, za cijelu županiju za sad nemaju dovoljne količine. No, mogu ih proizvesti ako ugostitelji budu zainteresirani.
– Naša sva vina su kvalitetna i od mase vinara već ulaze u segment vrhunskih. Moramo biti iskreni da cijelu Karlovačku županiju sigurno ne možemo pokriti u ovom trenutku. Županija je velika, zastupljeni smo dosta, ali da još pokrijemo dio od samog vinogorjaVivodine, Karlovca prema Dugoj Resi, Slunj… mislim da bi taj dio mogli svi zajedno zatvoriti, naglasio je vinar Darko Vrbanek.