Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  2C° Karlovac

 • weather-image

  2C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  3C° Slunj

Život KORONA MJERE Podijeli

Vlada donosi paket mjera: Bez ovrha, deložacija, 63 mjere za gospodarstvo, pokrenuli web stranicu za informiranje…

Niz mjera za pomoć gospodarstvu, poslodavcima, turizmu…

Na sjednici Vlade donesen je paket mjera za pomoć građanima i tvrtkama za ublažavanje krize uzrokovane epidemijom koronavirusa.

Premijer Andrej Plenković izdvojio je i mjeru da u ovom razdoblju nema ovrha i deložacija, a rekao je i da će se odobravati beskamatni zajmovi i potpore za očivanje radnih mjesta. Najavio je i posebnu web-stranicu o koronavirusu. Apelirao je na sve građane da vode računa o higijenskim navikama i smanjenje društvenih kontakata.
Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je glavni cilj mjera očuvanje radnih mjesta i isplata plaća. Ukupno se donose 63 mjere. Prvi se set odnosi na gospodarske subjekte koji su već osjetili ili će osjetiti posljedice. ”Omogućuje se odgoda plaćanja javnih davanja – porez na dohodak i dobit i doprinosi”, objasnio je Marić. Odgoda je na tri mjeseca, a moći će se prolongirati na još tri. Nakon toga omogućit će se beskamatna otplata duga. Uvest će se moratorij na obveze u roku 3 mjeseca, odobravat će se krediti za likvidnost, ali i omogućiti reprogram obveza. ”Građanima koji su zaposleni u subjektima koji su zapali u teškoće omogućit će se odgoda otplate kredita”, objasnio je.

www.koronavirus.hr nova web stranica

Ministar Marko Pavić rekao je da će se osigurati likvidnost europskih projekata. Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da je turizam itekako pogođen i da će se u idućem kvartalu još više osjetiti. Odgodit će se plaćanje boravišne pristojbe, turističke članarine i koncesije na turističko zemljište te produljenja mjere ”stalni sezonac” za još tri mjeseca. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da su osigurali 350 milijuna kuna za 11 mjera u poljoprivredi.

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je da Hrvatska narodna banka očekuje vrlo oštru, ali kratku kontrakciju gospodarske aktivnosti. ”To je kao kratkotrajni rat gdje imate i šok na strani ponude i šok na strani potražnje”, objasnio je. Fokus mjera je na održavanju povoljnih uvjeta financiranja radi sačuvanja radnih mjesta. ”Plaćanje u dućanima će se nastaviti neometano”, rekao je guverner. Ponovio je da je tečaj stabilan, a nakon što su proveli četiri devizne intervencije ”Nitko se ne treba brinuti da će doći do problema likvidnosti”, uvjerava Vujčić. Zaključio je da, unatoč svemu, nastavljamo put prema eurozoni. ”Da smo u eurozoni, neke od ovih mjera ne bi bile potrebne”, naveo je i izrazio nadu da ćemo iduću krizu dočekati u eurozoni. ”Možemo i bez krize”, našalio se Plenković.

Predložen je i niz zakona kojima se povećavaju ovlasti Stožera civilne zaštite. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je da su odgođeni svi pravosudni postupci koji nisu hitni. ”Posebno se to odnosi na ovrhe i deložacije”, rekao je. Oni koji mogu obavljati od kuće radit će od kuće kako bi se spriječio rizik.

Pročitajte i ovo

30. GODINA 137. BRIGADE

Slavna dugoreška brigada započela proslavu: I s malo oružja su znali braniti svoj dom