Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  2C° Karlovac

 • weather-image

  2C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  2C° Ozalj

 • weather-image

  2C° Slunj

Život PILOT PROJEKT Podijeli

Voditelji molitvenih zajednica u Novigradu na Dobri slušali o hrvatskoj prošlosti od 1945. do 1995. “Istina se mora znati i ona oslobađa”

“Okupili smo mlade ljude vjerne Bogu koji žele uložiti u svoju domovinu i svoje obraćenje prenijeti u sve strukture društva, odnosno da budu “svjetlo svijeta i sol zemlje”

Rasvjetljavanje istine i povijesti hrvatskog naroda od 1945. do 1995., njeno prenošenje mladim ljudima, a potom i njihova molitva praštanja, pokajanja te zadovoljštine za blagoslov hrvatskog naroda, obilježili su trodnevna događanja u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novigradu na Dobri.

Voditelji molitvenih zajednica mladih iz Zagrebačke županije, ali i ostalih dijelova Hrvatske te Vojvodine po prvi su put imali priliku slušati o događajima iz tog razdoblja i to od onih koji su u njima i sudjelovali.

Ovo je pilot projekt za kojeg je ideja i došla kroz molitvu, kaže pokretač Matija Ricov, voditelj Molitvene zajednice Nanovo rođeni.
-Okupili smo mlade ljude vjerne Bogu koji žele uložiti u svoju domovinu i svoje obraćenje prenijeti u sve strukture društva, odnosno da budu “svjetlo svijeta i sol zemlje”. Da bi to uspjeli, moraju znati istinu o tom dijelu zabranjene povijesti kako se njima ne bi moglo manipulirati, smatra Ricov.
Princip istine koja oslobađa motiv je i duhovnog razvitka pojedinca, ali i države, smatra i velečasni Ivica Berdik koji istinu, ljubav i slobodu povezuje s Isusom, Ocem i Duhom Svetim.

Hrvatska povijest od 1945. do 1995. iz prve ruke – od samih aktera događaja

Kroz predavače Nikolu Štedula, Pavla Miljavca, Željka Kekića, Marka Grubišića,Damira Jelića, Vilima Karlovića, Darija Kordića te Zlatana Miju Jelića rasvijetljene su teme o hrvatskoj emigraciji, progonu domoljuba u bivšoj državi, djelovanju tajne službe UDBA-a, potom Domovinski rat i vukovarsko stradanje, rat u Bosni i haška suđenja, ali i nužnost uključivanja mladih u politiku. Dokumentarni filmovi o Hudoj jami, Križnom putu i Jasenovcu autora Romana Leljaka također su bili vjerno svjedočanstvo prošlosti i stradanja kojima se često manipulira, ali i stavlja “pod tepih” povijesti.

Jedan od najmlađih političkih zatvorenika bivše države Marko Grubišić impresioniran je interesom mladih za povijesnu istinu.

– Svjedočenje o činjenicama prednost je bolje budućnosti.Ne treba nam patetika već činjenice, jer bez obzira na probleme koje imamo, ne smije se stati, svi smo bitni za bolju budućnost.
Istog je razmišljanja i bivši agent jugoslavenske tajne službe Željko Kekić koji kaže da su korijeni zla koje je nastajalo 45 godina kroz određene ljude i suradničku mrežu prenijeti i u današnju Hrvatsku. – Treba gledati u budućnost, ali i završiti s prošlošću, a kod nas ima zabranjene prošlosti i to je problem. Vrijeme je da nove snage preuzmu odgovornost za našu državu.

Tko zaboravlja prošlost, dogodi se da je mora ponavljati

Koliko se u hrvatskom školstvu uopće spominje ta zabranjena prošlost, ali i ona bliska kao što je Domovinski rat, najbolje zna general Pavao Miljavac, nekadašnji načelnik Glavnog stožera HV-a i ministar obrane koji je sudionike upoznao s “kraljicom svih akcija”, operacijom Oluja.
-Generalski zbor ima projekt educiranja profesora povijesti o Domovinskom ratu, dok se kroz školske udžbenike takve stvari sramežljivo provlače. No, tko zaboravlja prošlost, dogodi mu se da je mora ponavljati, a mi to baš ne bismo htjeli, kaže Miljavac.

Zašto su mladi pozvani u politiku iako se ona danas doživljava nemoralnom, iz perspektive političara i vjernika objasnio je karlovački župan Damir Jelić.
-Djelovanje kroz politiku je nužno, kroz nju se kreira san hrvatske državotvornosti, a krajnji je trenutak za ulazak mladih ljudi u nju. Svi mi političari već smo se zgadili ljudima, krajnji je trenutak da mladi uđu u politiku i budu začin jer što se brže budemo zanavljali, bit će nam u društvu bolje, kaže Jelić.

Sve što su čuli i doznali, mladi su vjernici oplemenili kroz molitvu praštanja, pokajanja i zadovoljštine za blagoslov svog naroda.
– Primjetili smo da bilo koja inicijativa koja se poduzima, a ne uključuje pokajanje, molitvu i blagoslov propada, pa su tako sudionici ovog duhovnog seminara svaku večer kroz misna slavlja i klanjanja molili upravo za ono o čemu su kroz predavanja saznavali, kaže Ricov. Ovakvi seminari model su za promjene u našem društvu, za budućnost koju bi trebali stvarati upravo ovi mladi ljudi, poruka je skupa.

Pročitajte i ovo

EPIDEMIJA NA VRATIMA

I Hrvatska se priprema za korona virus: Četvorica Hrvata u Kini