Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -5C° Ogulin

 • weather-image

  -3C° Ozalj

 • weather-image

  -4C° Slunj

Karlovac ViK POZITIVA Podijeli

Vodovod i kanalizacija u ovoj godini izgradio više od 8 km vodovodnih i više od 3 km kanalizacijskih cijevi

Vodovod i kanalizacija Karlovac nastavljaju istim tempom i u 2018. U vodovodnu i kanalizacijsku infrastrukturu opet će uložiti između 12 i 14 milijuna vlastitoga novca

Vodovod i kanalizacija Karlovac i ovu će godinu završiti u plusu. Dobit će biti manja nego lanjska, ali cilj i jest što više novca poreznih obveznika ulagati u infrastrukturu.

A u 2017. ViK je kroz devet projekata izgradio 8 tisuća 100 metara vodovoda te 3 tisuće 120 metara kanalizacije.

– Vodovod i kanalizacija je ove radove ugovorio u iznosu od 20 milijuna 759 tisuća kuna. Uspjeli smo od Hrvatskih voda dobiti 5 milijuna 700 tisuća kuna te još dodatnih 330 tisuća od Općine Draganić. Tako da će sve ovo Vodovod i kanalizacija izravno platiti 14,6 milijuna kuna, kaže direktor Ivica Horvat.

U 2018., naglasio je Horvat, intenzivno će raditi na otkrivanju i smanjenu gubitaka u mreži. Sada su oni 55 posto. Iako se u 18 sektora voda podjednako gubi, najveći su gubici ipak zabilježeni na Luščiću i na Švarči.

Osnovni problem su stare cijevi. Njihova izmjena napreduje, ali ide presporo pa će se gubitak pokušati smanjiti i na druge načine, kaže tehnički direktor Josip Vlašić. – Radi se o 600 kilometara vodovodne mreže. Pedeset kilometara planiramo izmijeniti za sljedeću godinu. Još uvijek će ostati 550 ili 500 kilometara stare vodovodne mreže koja datira iz 2014., a najviše je ima iz 1967. godine. To su stare azbest-cementen cijevi kojih je još stotinu kilometara u funkciji. Imamo i ljevano-željezne koje su također dotrajale. Utvrdilo se da su možda tlakovi previsoki u nekim dijelovima pa ćemo ih pokušati reducirati. Postoji i način odvajanja sustava, npr. posebno Borlina, Mekušje, Grabrik…

U 2018. najvrednija Aglomeracija – 50 km vodovodnih i 58 km kanalizacijskih cijevi

Nastavljat će se i s investicijama. Uz projekte poput vodovoda i kanalizacije na Mažuranićevoj obali, u Preradovićevoj i Gundulićevoj ulici te Radićevoj i Rakovcu, radit će se dalje i na istražnim radovima bazena s pitkom vodom u Mostanjskom polju.

Na red u 2018. dolazi i veliki projekt Aglomeracije težak 311 milijuna kuna. Obuhvatiti će velik dio Karlovca, ali i Duge Rese te dijela Barilovića. – Proširili bi njime kanalizaciju, a rekonstruirali vodoopskrbnu mrežu. Ukupni projekt obuhvaća 50 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda i s 58 kilometara bi trebalo proširiti kanalizacijsku mrežu.

Financijski tvrtka posluje stabilno. Ove godine uz Grad Karlovac dobila je i novog suosnivača, Općinu Draganić. U temeljni kapital Vodovoda i kanalizacije općina je ušla s 11,4 milijuna kuna pa ima udio od 7,8 posto.

Pročitajte i ovo

SDP KARLOVAC

“Gradonačelnik i njegovi podređeni su uspjeli svojom nesposobnošću upropastiti cijelo jedno polugodište. Čestitke!”