Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Karlovac SHOPPING TIME Podijeli

Vremena je malo, a svi bi nešto pitali. HDZ-ovci, kao nikad do sad, nezadovoljni odgovorima pa “kradu” vrijeme SDP-ovcima

Na aktualcu prvi pita onaj tko se prvi prijavi. HDZ-ovci u redu za prijavu prije svih iz oporbe

Slučajno ili ne, teško je reći, ali na sinoćnjem aktualcu Gradskog vijeća u Karlovcu vjerojatno nikad nije bilo toliko nezadovoljnih vijećnika HDZ-a odgovorima koje su dobili od gradskih direktora i pročelnika.

Pitanja su postavljali prvi jer su se prvi i prijavili, a onda su na odgovore, kao nikad do sad, tražili dodatna pojašnjenja.

Vijećnici pitaju 27 minuta, Mandić odgovara 45

Kako god bilo, to se nije svidjelo oporbenim SDP-ovcima. Točnije, nije im se svidjela činjenica da ponovo nisu došli na red za postavljanje pitanja. Četvero ih ovoga puta nije dobilo priliku, a jedan od njih niti jednom kao vijećnik nije uspio išta pitati gradonačelnika.

Za gubljenje vremena na aktualcu, koji gotovo u minutu traje tek jedan sat, SDP-ovci prstom upiru i u gradonačelnika Mandića jer od svih najviše govori.

-Na prošloj sjednici vijeća dogodilo se to da je izašlo 9 vijećnika koji imaju tri minute za pitanja. Po tome, vijećnici su pričali 27 minuta, a gradonačelnik je pričao 45 minuta. Troje nije došlo na red što se danas opet ponovilo. Došli smo pola sata prije, ali već je sedam vijećnika iz HDZ-a bilo prvo na redu, rekao je Tomislav Novak nakon ovog aktualca iako mu je nakon prošlog predsjednik Vijeća Marin Svetić obećao da će biti prvi za postavljanje pitanja.

To se nije dogodilo.

Ovo je sramotna situacija i manipulacija radom Gradskog vijeća

HSS-ovac Predrag Pavlačić već je u nekoliko mandata bio gradski vijećnik, ali ovakvu situaciju, tvrdi, do sad nikada nije vidio.

-Vijećnik sam već treći mandat. To je sramotna situacija da sedam vijećnika postavljaju pitanja tako da mi ne možemo doći na red. To je totalna manipulacija aktualnim satom. Moja tri pitanja tiču se konkretnih stvari – komunalne infrastrukture, života naših građana, ali ne dozvole nam da ih postavimo, kaže Pavlačić.

Cukina drugi put “u ništa”

Na prošlom vijeću prisegnuo je nezavisni Dražen Cukina. I tada i sada imao je pitanja, ali “premijeru” još nije imao, jer nikako da dođe na red. No, zapazio je kako HDZ ima pripremljena pitanja na koja su dobro pripremljeni i oni koji odgovaraju. A one koje odgovaraju mora se čekati dok dođu iz Male vijećnice, međutim, predsjednik za te izgubljene minute aktualni sat ne produžava.

-Poručio bih im da prestanu manipulirati s aktualnim satom ili da ga produže na dva sata.

Oporbi nije promaknulo niti do sad neviđeno nezadovoljstvo HDZ-ovih vijećnika na pripremljene odgovore. Predlažu da se ubuduće one koji su ostali “ispod” crte stavi kao prve koji postavljaju pitanja na idućoj sjednici.

Tko se prvi javi, prvi pita

No, ako žele da to postane praksa vijećnici će morati mijenjati Poslovnik o radu Gradskog vijeća, napominje predsjednik Marin Svetić.

-Vijećnici “pozicije” su postavili osam pitanja, a oporbeni šest. Što se tiče mog obećanja vijećniku Tomislavu Novaku, pogriješio sam. U najboljoj namjeri zadnji puta sam mu obećao da će biti prvi jer nije došao na red. Tajnik Vijeća, gospodin Kovačić, me upozorio da to ne smijem raditi i da se strogo moram držati Poslovnika. To znači da onaj tko se prvi prijavi taj ima prednost, kaže Svetić.

Dogovor na Predsjedništvu

Slaže se da se na nekom od idućih sastanaka Predsjedništva definira kako da svi vijećnici na aktualcu dobiju priliku za postavljanje pitanja.

Jer koliko god se Svetić i sinoć trudio prekidati pročelnike i direktore, pa i vladajuće vijećnike, koji su nadugačko i naširoko odgovarali odnosno tražili pojašnjenja, 60 minuta svejedno nije bilo dovoljno za sve.

Do kraja godine trebale bi se održati još barem dvije sjednice.

Pročitajte i ovo

ŽRTVE TOTALITARIZMA

Međuvođe se sjećaju žrtava partizanskog terora: Ljeti 1945. ubijeni hrvatski vojnici i civili dovezeni iz logora na Dubovcu