Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -0C° Karlovac

 • weather-image

  -0C° Duga Resa

 • weather-image

  3C° Ogulin

 • weather-image

  -0C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Županija HITRO Podijeli

Za dvije godine Duga Resa i Črnomelj imat će zajednički tim zaštite i spašavanja

Projekt je započeo 1. listopada, danas je u Dugoj Resi održana prva u niz u konferencija

Do kraja rujna 2020. Grad Duga Resa i Općina Črnomelj imat će zajednički prekogranični operativni tim zaštite i spašavanja.

Toliko će naime trajati Interreg projekt HITRO ukupno vrijedan 808.163 eura u kojem će zajednički tim od 40 ljudi biti obučen za djelovanje u slučaju prirodnih katastrofa prvenstveno potresa i poplava.

– Grad Duga Resa je izložen poplavama, a Općina Črnomelj potresima. To je osnova koja će nadograditi sve ostale nesreće koje se mogu dogoditi, kaže ispred Općine Črnomelj županica Mojca Čemas Stjepanovič.

– Prioritet je bio obučiti ljude, opremiti ih i da mogu reagirati s obje strane granice, dodao je gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar.

Članovi tima proći će obuku u pružanju prve pomoći, potragama i intervencijama u slučaju poplava odnosno potresa, a uz sve to vatrogasne zajednice Duge Rese i Črnomlja dobit će opremu vrijednu oko dva odnosno 2,5 milijuna kuna.

– Nabavlja se oprema koja će biti funkcionalna u civilnoj zaštiti i za vatrogastvo. Uglavnom to je oprema koja nam trenutno nedostaje, čamci za poplave, a kolegama nedostaju interfoni za spašavanje iz ruševina, rekao je predsjednik VZG Duga Resa Josip Zlatunić.

Projekt traje do 30. rujna 2020. Grad Duga Resa za provedbu će dobiti 135.270 eura, a Vatrogasna zajednica 252.866 eura. Nešto više od toga ukupno će dobiti i Občina Črnomelj i Gasilska zveza Črnomelj.

Pročitajte i ovo

NEKOME PRILIKA

HZMO rasprodaje nekretnine, među 64 stana i po dva u Karlovcu i Dugoj Resi