Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  -0C° Duga Resa

 • weather-image

  -1C° Ogulin

 • weather-image

  -0C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Karlovac RADI SE Podijeli

Započelo uređenje gradskog dijela vojarne Luščić. Ruši se 47 stabala, ograda i 16 nesigurnih objekata

Zelenilo, Čistoća i Vodovod i kanalizacija do svibnja vojarnu trebaju dovesti u red

Dva hrasta u vojarni Luščić jedina su dva stabla koja su ostala od luščićke šume i ostat će simbol ovog dijela grada i poslije svih uređenja vojarne.

Rekao je to gradonačelnik Damir Mandić jutros na početku radova na uređenju gradskog dijela vojarne Luščić.

Devet hektara prostora koje je Grad Karlovac dobio od države do svibnja bi trebalo postati otvoreno i sigurno za građane

– Ovi radovi koje sada odrađujemo su potreba kako bi ovaj dio grada postao što sigurniji. Po prvim izračunima, a odluka je da sve radove unutar vojarne odrađuju gradske tvrtke Čistoća, Zelenilo i Vodovod i kanalizacija, vrijednost radova planiranih u 2019. je za sad 3 milijuna kuna, dodao je Mandić. U dijelu poslova pomagat će im i vojska.

Do trenutka dok ne započne pravo uređenje ovog prostora, a država je dala rok od 3 godine za urbanističko planiranje, Gradu je cilj da ovo bude dio gradske četvrti Luščić – Jamadol u kojem će građani koji će njime prolaziti kao i korisnici postojećih objekata, biti potpuno sigurni.

U gradskom dijelu vojarne Luščić je 300 stabala, 15 % će ih biti srušeno

Zato će biti srušeno 47 stabala i 16 objekata, uklonjene ograde, živica i žica oko vojarne, uvedena struja i uređena odvodnja.

– Sve ostale objekte ćemo srušiti jer su statički nestabilni i koji zahtjevaju velika ulaganja, a istovremeno su prijetnja sigurnosti građana koji će se ovuda kretati, naglasio je dogradonačelnik Ivan Mrzljak.

Samo za rušenje tih 16 objekata bit će potrebno osigurati oko 1,8 milijuna kuna, dodao je Mrzljak. Osim toga, bit će potrebno sanirati 130 revizijskih okna, očistiti više od 2 kilometra kanalizacije i riješiti slivničke rešetke kako bi prostor ima sigurnu oborinsku odvodnju.

U vojarni je ukupno 29 objekata, a 13 ih je ponuđeno udrugama. Sportska zajednica pokazala je interes za njih 6 dok ostale čekaju potencijalne korisnike

Zelenilo je danas počelo s rušenjem stabala, a ova tvrtka će biti zadužena i za daljnje hortikulturno uređenje i održavanje gradskog dijela vojarne.

– Ovdje se nalazi oko 300 stabala od kojih je 48 predviđeno za podizanje krošnji, uklanjanje zaraženih, suhih i polomljenih grana. Na 47 stabala određeno je da će biti uklonjena zbog ili zaraze, oštećenja, odumiranja, sušenja… i to predstavlja 15 posto ukupnog rasta stabala na ovom području, naglasio je direktor Tomislav Vukelić.

Među stablima koja ostaju su i dva hrasta. To su jedina stabla preostala iz vremena kada je ovaj prostor bio šuma.

– Ova dva hrasta će sigurno ostati simbol i poslije svih silnih uređenja vojarne Luščić, ovog dijela grada, zaključio je Mandić.

Kroz dva do tri tjedna država bi trebala i službeno potpisati ugovor u predaji vojarne u vlasništvo Grada Karlovca.  Trećina vojarne i dalje ostaje u državnom vlasništvu i o održavanju tog dijela trebala bi se brinuti Hrvatska vojska.

Pročitajte i ovo

BRZA ŠKOLA

Grad žurno o “Dragojli”: Na vrijeme ćemo donijeti odluku o modelu nastave