Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  5C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  5C° Slunj

Život PREVENCIJA Podijeli

Zbog afričke svinjske kuge Ministarstvo poljoprivrede uvodi novčane nagrade za dojavu lokacija uginulih divljih svinja

Posebno pojačane kontrole bit će i u vrijeme svinjokolje

Nakon što je pojačalo kontrole farmi, Ministarstvo poljoprivrede uvelo je i nove  preventivne mjere, a razmišlja i o novčanim nagradama za građane koji dojave lokaciju uginule divlje svinje. 

Po novim imjerama sve farme koje ne udovoljavaju biosigurnosnim uvjetima neće smjeti prodavati ni premještati svinje.

-S obzirom da u Hrvatskoj predstoji vrijeme tradicionalne svinjokolje i prometovanja mesom svinja i živim svinjama, dodatno se povećava rizik. Stoga će se za sva gospodarstva koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima odrediti provedba mjere zabrane stavljanja u promet živih svinja na cjelokupnom teritoriju RH. Iznimno, klanje životinja na vlastitom gospodarstvu te premještanje živih svinja bit će dozvoljeno samo ukoliko prije istih ovlaštena veterinarska organizacija provede klinički pregled životinja na gospodarstvu u skladu s uputom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, kažu iz ministarstva. Dodaju kako klinički pregled nije potrebno provoditi ukoliko se žive svinje otpremaju sa gospodarstva izravno na klanje u odobreni objekt.

Iako je svijest lovaca značajno porasla pa je pojačana dostava uzoraka uginulih divljih svinja i provedba biosigurnosnih mjera u lovištima, ipak sada treba pojačati odstrel, napominju u ministarstvu. Cilj je smanjenje populacije divljih svinja.

– Mjera pojačanog odstrela od strane Ministarstva poljoprivrede sufinancirana je besplatnom pretragom na trihinelozu. Kako bi se postigli što bolji rezultati i populacija svela na zadovoljavajuću brojku, Ministarstvo poljoprivrede će do 31. prosinca 2019. godine dodatno financijski poticati selektivni odstrel ženskih grla divlje svinje na cijelom području RH. Značaj ove mjere prepoznala je i Europska Komisija koja je Hrvatskoj odobrila financijska sredstva za sufinanciranje njene provedbe.

Dodatno će se pojačano nadzirati odstrijeljene divlje svinje u lovištima na granici Hrvatske sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Pod povećalom će biti i domaće svinje na svim gospodarstvima na kojima se svinje drže na otvorenom.

Isto tako, Ministarstvo poljoprivrede planira uvođenje novčane nagrade građanima za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje.

– U cilju olakšavanja dojave otvorit će se besplatna telefonska linija te mail adresa na koju će se zaprimati informacije, a izdat će se i Uputa o biosigurnosti u slučaju nalaska lešine. Više informacija građani mogu pronaći na internetskoj stranici www.veterinarstvo.hr.

Građani se za sva pitanja mogu obratiti u Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail adresu: veterinarstvo@mps.hr ili na broj telefona 01/6443-540.

Foto: Ilustracija

Pročitajte i ovo

IN MEMORIAM

Preminuo prvi voditelj karlovačke uprave šuma Ivan Mrzljak