Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  23C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Život UPOZORENJE ZA SVE Podijeli

Zbog afričke svinjske kuge u Srbiji u Hrvatskoj na snazi preventivne mjere

Na snazi naredbe za uzgajivače svinja, građane, ali i lovce

Nakon što je Srbija službeno potvrdila pojavu afričke svinjske kuge (ASK), u Hrvatskoj su pojačane preventivne mjere.

Ministarstvo poljoprivrede zato poziva sve posjednike svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera te da svaku pojavu bolesti i uginuće odmah prijave svojim veterinarima. Cilj je u Hrvatskoj održati status zemlje slobodne od afričke svinjske kuge.

Mjere koje se moraju provoditi su vrlo stroge.

Zabranjeno je unošenje proizvoda životinjskog podrijetla na farme svinja, prijevoz svinja u prijevoznim sredstvima koja nisu očišćena, oprana i dezinficirana, premještanje svinja iz jednog uzgoja u drugi bez propisane popratne dokumentacije (svjedodžba o zdravstvenom stanju i dokumentacija o premještanju). Zabranjeno je držanje svinja na neregistriranim gospodarstvima te držanje svinja na otvorenom bez odobrenja veterinarske inspekcije. Najstrože je zabranjeno zakapanje lešina i nusproizvoda životinjskog podrijetla! Uginule svinje i nusproizvodi životinjskog podrijetla zbrinjavaju se isključivo putem registriranih prijevoznika nusproizvoda u odobrenim objektima za zbrinjavanje nusproizvoda (kafilerija).
Posjednici su dužni voditi ažurnu evidenciju Registar svinja na farmi, stoji u naredbi Ministarstva poljoprivrede.

U slučaju pojave ASK ugrožena je cjelokupna svinjogojska proizvodnja u Republici Hrvatskoj

Oni koji se neće pridržavati propisanih mjera neće moći ostvariti pravo na nadoknadu štete za usmrćene svinje u slučaju pojave ove bolesti.

Mjere i za lovce – obavezna prijava svake pronađene uginule divlje svinje

Lovci i lovačka društva također su se dužni pridržavati biosigurnosnih mjera prije, tijekom i nakon lova te aktivno tražiti i prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju (uključujući i stradale u prometu i odstrijeljene bolesne).

Svinjsko meso kupujte samo u registriranim objektima

Građani se pozivaju da svinje, svježe meso i proizvode od mesa svinja kupuju isključivo u registriranim, odnosno odobrenim objektima koji su pod nadzorom. Prije kupnje bilo bi dobro da se građani informiraju o podrijetlu i da traže svu propisanu dokumentaciju.

ASK je kontagiozna virusna zarazna bolest isključivo domaćih i divljih svinja. Manifestira se u obliku hemoragijske groznice. Brzo se širi, a smrtnost svinja može doseći i 100%. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje

– Od presudne je važnosti pridržavanje svih mjera biosigurnosti u uzgojima svinja, tijekom lova, tijekom prijevoza svinja i dr. Potrebno je pojačati kontrole osobnih pošiljaka na graničnim prijelazima kako se ilegalnim unosom mesa ne bi proširio virus. Jednako je važno da se svi slučajevi uginuća i bolesti svinja prijave odmah nadležnom veterinaru kako bi se provelo uzorkovanje i isključivanje bolesti što je preduvjet za rano otkrivanje i poduzimanje hitnih preventivnih mjera. Kako bi zaštitili naše svinjogojstvo potrebno je da se svi odgovorno ponašamo i slijedimo upute stručnih službi, izjavila je ministrica poljoprivrede Marije Vučković.

Svaki pokušaj ilegalnog prometa svinja, svježeg mesa svinja i proizvoda od mesa svinja bit će najstrože sankcioniran te se pozivaju građani da svako saznanje o tome prijave Državnom inspektoratu Republike Hrvatske (DIRH).

Detaljne informacije i upute mogu se pronaći na www.veterinarstvo.hr. Građani se za sva pitanja mogu obratiti u Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail adresu: veterinarstvo@mps.hr ili na broj telefona 01/6443-540.

Pročitajte i ovo

NAJNOVIJE

Jedna oboljela osoba iz Ogulina djelatnik je bolnice. Poduzete sve mjere zaštite pacijenata