Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  5C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  4C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  4C° Slunj

Hrvatska ZELENI PETAK Podijeli

Zeleni petak kao protuteža crnom: Sutra u karlovačkom Eko panu razmjena odjeće, obuće, modnih dodataka…

Anti konzumerizam odgovor je na prekomjernu potrošnju tekstila i mahnito kupovanje

Do nedjelje traje “Hrvatski tjedan održive mode” na različitim lokacijama diljem Hrvatske. Jedna od lokacija bit će i u Karlovcu, u prostorijama Eko pana u Radićevoj ulici i to sutra od 18 do 21 sat.

Povod organizaciji ovog anti-konzumerističkog modnog tjedna jest problem prekomjerne potrošnje tekstila i mahnita kupovina za vrijeme tzv. “Crnog petka” kojeg se ovim događajem želi rebrendirati u “Zeleni petak”.
“Hrvatski tjedan održive mode” (Croatian Sustainable Fashion Week) ima za cilj promovirati koncept održive i cirkularne mode te aktivnog suprotstavljanja konzumerizmu i golemoj količini otpada koju konzumerističke prakse stvaraju. U ovom je tjednu zadatak udruga osnažiti građane i građanke za izgradnju održivijeg odnosa s modom i smanjenje nastanka tekstilnog otpada.

Glavna aktivnost “Hrvatskog tjedna održive mode” su zabave razmjene odjeće (swap party) koje će se odvijati na raznim lokacijama u Zagrebu, Karlovcu, Puli i Splitu.

Zabave razmjene su događaji na kojima se ljudi okupljaju kako bi međusobno razmijenili odjeću, obuću ili modne dodatke i na taj se način riješili stvari koje više ne trebaju, a istovremeno nabavili stvari koje su im stvarno potrebne. Ovom praksom, udruge žele redefinirati modu, razotkriti štetne modne prakse te promovirati vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture razmjene i ponovne uporabe.

-Riješite se vama već dosadnih komada odjeće i udomite nove u ugodnom i prijateljskom okruženju! I zato pinklec na rame i put pod noge i posjetite neku/e od zabava zamjene odjeće, poručuju iz Eko pana.

Pročitajte i ovo

PROGNOZA

Danas temperatura do 6 stupnjeva, magla bi se mogla razići sredinom dana