Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Županija KASAR 2 Podijeli

Zgrada u Kasaru danas dobila crvenu naljepnicu, stanarima ponuđen alternativni smještaj

Potres je stavio točku na i u lošem stanju ove zgrade, stanarima ponuđen privremeni smještaj na Petrakovom Brdu

Zgrada u dugoreškom naselju Kasar broj 2 danas je dobila crvenu naljepnicu, a za 14 stanara ponuđen je alternativni smještaj.

Tako je 36 dana nakon potresa ova zgrada postala neuporabljiva iako je do jučer imala jedina žutu naljepnicu u Dugoj Resi. Radi se o zgradi u državnom vlasništvu u kojoj se nalazi 12 stanova, od čega su 3 u privatnom vlasništvu, a 9 u državnom, objasnio je za Radio Mrežnicu gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar.

Zgrada je stara i neodržavana

Grad je jutros zatražio dodatni pregled statičara za ovaj objekt, a oni su dali tzv. “drugo mišljenje”. – Nakon potresa ova je zgrada bila najviše oštećena u Dugoj Resi, no riječ je o specifičnoj situaciji. U ovom slučaju zgrada ima probleme s temeljima i već je nekoliko puta sanirana, problemi nisu od jučer, a 80 posto njenih oštećenja nastalo je uslijed starosti i neodržavanja, kaže Boljar.

Potres 29. prosinca tako je stavio točku na i u ovoj zgradi i donio probleme sa statikom. Boljar kaže da se ne može znati što bi neki novi potres mogao donijeti pa je stoga crvena naljepnica i ponuda stanarima za iseljenje zapravo igranje na sigurno, odnosno preventiva.

Grad Duga Resa nad ovom zgradom nema nikakve nadležnosti, no Boljar shvaća da se moraju uhvatiti ukoštac s ovim izazovom, osobito kad se zna kakav je država gospodar i koliko joj treba za bilo kakvu reakciju.

Grad će tražiti smještaj stanara u državne stanove koji postoje u Dugoj Resi

-Temelji su problem, a da bi se uopće zgradu saniralo u nju se mora ući. Statičari su izrazili bojazan da bi u slučaju sanacije moglo doći do neželjenog urušavanja, a normalno je da ne želimo da ljudi u tom trenutku budu unutra. Stoga smo za njih 14 ponudili alternativni smještaj u Hotelu Frankopan na Petrakovom Brdu, a to je zasad prihvatila jedna osoba, kaže Boljar.

Država u Dugoj Resi ima slobodno tridesetak stanova, a Boljar će tražiti da se oni pothitno pregledaju tijekom drugog tjedna i stanarima iz Kasara 2 ponude za stanovanje. Bilo bi to logičan nastavak “državnog od države”, a Grad će inzistirati na čim ažurnijem odgovoru institucija. – Znamo i sami kako država može biti spora, no mi taj problem kao Grad moramo riješiti iako formalno nije naš, ovo je prilika da tu državu “stisnemo” i riješimo njeno vlasništvo po gradu, koje dosad stoji, kaže Boljar. Ne krije zadovoljstvo angažmanom Karlovačke županije i županice Martine Furdek Hajdin kojoj je zahvalan na trudu. – Doista, pokazala je maksimalni angažman, zahvaljujem na trudu, dodaje Boljar.

Grad je stanarima uz plaćanje alternativnog smještaja osigurao i prijevoz do novog boravišta preko dugoreškog Crvenog križa, a spremni su to učiniti i u preseljenju u druge državne stanove.

Podsjetimo, Radio Mrežnica prije dva dana objavila je tekst o oštećenim zgradama nakon potresa na području Duge Rese, a ispod objave vijesti na FB povela se žučna rasprava. Javljali su se i sami stanari iz Kasara 2 i objašnjavali u kakvoj se situaciji zgrada nalazi, a dva dana nakon ovog, zgrada im je dobila crvenu naljepnicu.

 

Pročitajte i ovo

PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Obiteljsko nasilje u Karlovačkoj županiji lani poraslo za 100 posto. Dan je borbe protiv nasilja nad ženama