Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  23C° Ogulin

 • weather-image

  24C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Županija GODINA DANA Podijeli

Zoretić ostavlja Zavod s viškom prihoda od 9,5 milijuna kuna pa seli k županici

Zavod kao v.d. preuzima Valentina Tomičić

Financijski stabilan, opremljeniji i kadrovski posložen Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije ostavit će svojoj nasljednici Branko Zoretić nakon što sutra ode s mjesta ravnatelja ove ustanove.

Podsjetimo, ravnateljem Zavoda Zoretić je postao 1. listopada prošle godine, a jedna od prvih aktivnosti bila je uspostava drive-in punkta za PCR testiranje u vojarni Luščić i sustava naručivanja za ovu pretragu. Vrlo brzo uz jedan kupljeni uređaj za obradu PCR testova pridružila su se još dva unajmljena pa je Zavod dnevno mogao obraditi velik broj uzetih uzoraka.

-U studenom i prosincu 2020. radili smo 400 uzoraka dnevno. Kada to uzmemo u usporedbu sa nastavnim zavodima koji su veći od nas i koji su radili 1000 uzoraka na 600 do 700 tisuća stanovnika, a mi 400 uzoraka na 100 tisuća stanovnika, onda to govori o kvaliteti i organizaciji rada, ali i stručnih ljudi, mikrobiologa i epidemiologa. Oni su dali svoj obol. Doslovno smo svi ovdje noćili ne bi li u 24 sata obradili sve podatke i “pohvatali” sve kontakte, ističe Zoretić.

Ekipi epidemiologa pridruži se dr. Plažanin i dvoje specijalizanata

Zavod je pred treći val ostao i bez druge epidemiologinje zbog odlaska u mirovinu. Uz ponešto muke, kaže Zoretić, sada su ponovo dobro ekipirani.

-Raspisali smo dvije specijalizacije iz epidemiologije. Prvih tri ili četiri puta na natječaj se nitko nije javio. Onda, na svu sreću javila se jedna doktorica iz Zagreba i upravo danas specijalizaciju je kod nas počeo doktor iz Rijeke.

Timu se prije mjesec dana pridružio i poznati hrvatski epidemiolog.

-Uspjeli smo u međuvremenu izlobirati doktora Davora Plažanina sa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. On je bio nositelj nacionalnog programa za rano otkrivanje raka grlića maternice za cijelu RH. Vodio je niz javnozdravstvenih programa vezanih za preventivu i jako nam je drago da se odlučio na rad u našem zavodu.

Trenutno Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije ima četiri epidemiologa – tri stalno zaposlena, jednog na dugotrajnom bolovanju i dva epidemiologa na specijalizaciji.

Do kraja godine parkiralište uz Mikrobiologiju

Zavod je organizirao i punktove za masovna cijepljenja na kojima su u suradnji s obiteljskim liječnicima i Zavodom za hitnu procijepili velik broj građana.  Iako je epidemija koronavirusa obilježila Zoretićevih godinu dana, on je u Zavodu pokrenuo i ciklus ulaganja u uređenje i opremanje prostora te ugovaranje dodatnih poslova.

Između ostalog, na Mažuranićevoj obali kupljeno je zemljište na kojem će se do kraja godine urediti parkiralište za sve one koji dolaze na Mikrobiologiju.

Od ponedjeljka Zavod vodi Valentina Tomičić kao v.d.

Kao vršiteljica dužnosti Zavod će od ponedjeljka voditi dosadašnja šefica Službe za ekologiju i zamjenica ravnatelja Valentina Tomičić. Njoj Zoretić, kako kaže, ostavlja financijski stabilnu ustanovu, bez gubitaka i s idejama za buduće projekte.

-S mojim dolaskom Zavod je imao manjak prihoda nad rashodima od oko 500 tisuća kuna. Godinu smo završili sa 160 tisuća kuna manjka, a od 1. siječnja do 30. kolovoza ove godine ostvaren je ukupan višak prihoda nad rashodima od 9,5 milijuna kuna. Zavod trenutno nema nepodmirenih obveza, kaže.

Već sad se razmišlja o kupnji opreme koja će omogućiti nadstandardne pretrage stanovnicima Karlovačke županije poput testova intolerancije na hranu, NIFTY za trudnice i slično.

– Mislim da je sada prilika Zavoda, jer ima stručne ljude i ambiciozne šefove službi, da se novac udvostruči ulaganjem u nove uređaje i sama stručna znanja kolega ili suvremeniji laboratorij. Ističe i da je Zavod među prvima u državi isplatio 6 posto zaostataka prema sudskim nagodbama za svojih 75 djelatnika.

Od ponedjeljka u Uredu županice

Zoretić od ponedjeljka seli u Vranyczanyjevu gdje će raditi kao pročelnik Ureda županice.

-Od mene se očekuje kontinuirani rad.  U pogledu promjene određenih organizacijskih struktura, ne želim prejudicirati što ću napraviti ili koje ćemo nove odluke donositi, ali smatram da bi neke dijelove trebalo promijeniti. Funkcioniranje samog Ureda župana i dužnosnika bi trebalo po nekoj vertikali, malo uskladiti, pojašnjava.

Jedna od prvih stvari koje planira uvesti je županijski sustav kontrolinga i pravovremenog i istinitog kolanja informacija.

Pročitajte i ovo

SJEDI 5

Odličan uspjeh karlovačkih gimnazijalaca: Kada nešto voliš, ništa ti nije teško