Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Karlovac Županija Podijeli

15 lokacija za potencijalne male hidroelektrane

Projekt koji će trajati tri godine i koštati 850.000 eura u konačnici bi trebao rezultirati pojednostavljenim zakonskim regulativama i lakšem izdavanju dozvola za izgradnju malih hidro postrojenja za proizvodnju struje. Upravo je to i najveći problem spomenutih zemalja, naglasio je Zvonimir Guzović s Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba. – Projekt bi trebao donijeti zajedničke […]

Projekt koji će trajati tri godine i koštati 850.000 eura u konačnici bi trebao rezultirati pojednostavljenim zakonskim regulativama i lakšem izdavanju dozvola za izgradnju malih hidro postrojenja za proizvodnju struje.

Upravo je to i najveći problem spomenutih zemalja, naglasio je Zvonimir Guzović s Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba.

– Projekt bi trebao donijeti zajedničke strategije o otklanjanju tih netehničkih barijera tako da to sve puno brže ide – dodao je Guzović.

Pored toga trebale bi biti i određene lokacije za izgradnju malih hidroelektrana. Prostornim planom u Karlovačkoj županiji predviđeno je takvih 15 lokacija, kazao je pročelnik prostorno planiranje Marinko Maradin.

– Trenutno postoji prethodna analiza za zaštitu prirode za HE Turanj, na mjestu gdje je i postojala prije, a radi procjene utjecaja na okoliš i prirodu. Isto tako priprema se i ista takva analiza za bivšu hidroelektranu uz hotel Korana. Postoji i zainteresiranost za nekoliko postojećih slapova, beu njihova diranja, dakle samo lokacije postojećih mlinica na rijeci Slunjčici – kazao je Maradin.

Jedna takva mala hidroelektrana na Mrežnici nakon dvije godine čekanja ovih je dana dobila i koncesiju kao povlašteni proizvođač, čulo se danas.
Da bi procedura bila brža nakon susreta u Hotelu "Europa" danas i sutra, trebala bi biti izdana i brošura za lokalnu samoupravu. Njome bi se potencijalne investitore, uglavnom privatnike, upućivalo kako lakše doći do koncesije.

Pročitajte i ovo

MOST ZA RAZVOJ GAZE

Most Gaza – Banija nije izmišljotina: Isplaniran je još 1959., a i sada je u GUP-u Karlovca