Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  13C° Slunj

Županija KARLOVAČKI MAHERI Podijeli

VIDEO: Adriadiesel u rekordnom roku obavio remont motora ruske nuklearke. “Paket” leti u Rusiju u petak

U nuklearnim postrojenjima diljem svijeta radi preko 50 Adriadieselovih generatorskih setova koji služe za napajanje nuklearnih elektrana u slučaju havarije i nestanka struje u samoj elektrani

U rekordnom roku, u manje od tri mjeseca, majstori karlovačkog Adriadiesela obavili su remont dizelskog motora iz nuklearne elektrane Smolensk.

Motor težak 84 tone proizvedenom još davne 1978. godine upravo u pogonima Adriadiesela, a u Hrvatsku se vratio sredinom kolovoza. Tada je najavljeno da će karlovački Adriadiesel remont obaviti do kraja godine, no uspjeli su i prije.

U četvrtak navečer obnovljeni motor krenut će specijalnim prijevozom iz Karlovca do zagrebačkog aerodroma odakle će se u Rusiju vratiti jednim od najvećih zrakoplova na svijetu Antonov 124-100 letom u petak.

Danas u nuklearnim postrojenjima diljem svijeta radi preko 50 Adriadieselovih generatorskih setova koji služe za napajanje nuklearnih elektrana u slučaju havarije i nestanka struje u samoj elektrani.

Adriadiesel je vodeća tvrtka za proizvodnju dieselskih motora i opreme za energetska i tehnološka postrojenja u jugoistočnoj Europi. U nuklearnim postrojenjima diljem svijeta radi preko 50 Adriadieselovih generatorskih setova koji služe za napajanje nuklearnih elektrana u slučaju havarije i nestanka struje u samoj elektrani. Zanimljivost je da su posljednji generatori koji su se ugasili danima nakon eksplozije reaktora u Černobilskoj elektrani 1984. bili upravo Adriadieselovi havarijski generatori i to ne zbog kvara već zbog – nestanka goriva.
Danas je Adriadiesel u svijetu jedini proizvođač tog tipa havarijskih motora – četverotaktni, srednjekretni dizelski V motor s rotirajućim klipovima snage 6.600 kW na 600 okr/min. Adriadiesel je ukupno isporučio 52 motora. Od 1976. do 1988. na područje današnje Rusije i Ukrajine isporučeno je 45 motora. Od 2011. isporučeno je 7 moderniziranih motora u Rusiju pod imenom ADRIA 40.
Od 2004. Adriadiesel je servisirao 13 motora i ima ugovoren remont za još jedan motor.

U tijeku su pregovori o remontu još motora kao i izradi novih motora. U ovom trenutku Adriadiesel ima ugovorenih poslova u vrijednosti od 60 milijuna USD za izgradnju 6 novih motora od kojih su 4 od 10,15MW i 2 od 6,3MW.

Pročitajte i ovo

BROJKE

65 pozitivnih danas u Karlovačkoj županiji, 40 bolesnih u bolnici, 1 na respiratoru, 2 umrlih