Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  14C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Karlovac POVRATAK KUĆI Podijeli

Dieselski motor iz ruske nuklearke Smolensk od ponedjeljka na remontu u Karlovcu u Adriadieselu

Motor, težak 84 tone, se nakon više od 40 godina vraća tamo gdje je i izgrađen

Karlovački Adriadiesel do kraja godine će raditi remont dieselskog motora iz Nuklearne elektrane Smolensk. Motor, inače hrvatske proizvodnje, u Zagrebačku zračnu luku „Franjo Tuđman“ dopremit će u ponedjeljak 19.8., jedan od najvećih zrakoplova na svijetu  Antonov 124-100.

Istoga dana navečer će na specijalnoj prikolici izvanrednim prijevozom biti dopremljen do Karlovca.

Radi se o motoru 12ZV40/48 teškom 84 tone, proizvedenom još davne 1978. godine u pogonima Adriadiesela. Nakon više od 40 godina rada potrebno ga je obnoviti.

Zanimljivost je da su posljednji generatori koji su se ugasili danima nakon eksplozije reaktora u Černobilskoj elektrani bili upravo Adriadieselovi havarijski generatori. Ugasili su se ne zbog kvara već zbog – nestanka goriva

Završetak remonta kao i odvoz navedenog motora planiran je za kraj 2019. godine.

Inače,  danas u nuklearnim postrojenjima diljem svijeta radi preko 50 Adriadieselovih generatorskih setova koji služe za napajanje nuklearnih elektrana u slučaju havarije i nestanka struje u samoj elektrani.

U tvrtki navode će se za daljnji razvoj Adriadiesela usredotočiti na energetiku iz obnovljivih izvora i nuklearni sektor te sačuvati bazu postojećih poslova u brodskoj industriji.

-Adriadiesel je dokazano stručan partner koji nudi kvalitetan servis dieselskih motora – generatorskih setova na brodovima u plovidbi ili na doku bilo gdje u svijetu. Također, iznimno smo ponosni i na servise, remonte i tehničku podršku na dieselskim motorima u nuklearnom sektoru u Rusiji, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini, kaže predsjednik uprave i direktor Adriadiesela Nenad Končar.

Foto ilustracija/www.adriadiesel.hr

Pročitajte i ovo

OGRANIČENO

Karlovačka dvorana otvara vrata ovog vikenda, naravno uz mjere