Radio Mrežnica
Podijeli

Aktivnost – recept za kvalitetan život s

Kroz razne programe, akcije i institucije, činimo sve da se upravo njima olakša život, kazala je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Mirjana Pogačić.

– Veliku ulogu u tome ima određena financijska pomoća, gradski socijalni programi, programi Centra za socijalnu skrb, Doma umirovljenika, zdravstvo, te kroz institucionalnu i izvaninstitucionalnu skrb o starijim osobama. Trebamo raditi na tome da osmišljavamo i dalje nove sadržaje – kazala je Pogačić.

Grad Karlovac odlično surađuje s umirovljenicima i onima koji to nisu, a u skupini su starijih osoba, kazao je gradonačelnik Damir Jelić. Iz proračuna se financira osam programa, kojima je ugovor s umirovljenicima iz 2005. u potpunosti ispoštivan, naglasio je.

– Tu je pomoć u kući, dnevni boravak, uređenje prostora za umirovljenike, Maticu umirovljenika, Kluba umirovljenika, zatim i tu je i besplatan prijevoz za sve ljude starije dobi, a ne isključivo umirovljenike. Jedanko tako tu je i božićnica kao pomoć. Dižemo cenzuse koji su postavljeni i onaj ugovor koji smo potpisali 2005., odgovorno tvrdim, već je sada više od 100 posto ispunjen. U sljedećoj godini razmišljamo još podići i pomoći – pojasnio je Jelić.

Druženje, fizička i intelektualna aktivnost, očuvat će vitalnost i u trećoj životnoj dobi. Stoga je važno da se starije osobe u njih čim više uključuju, naglasio je u svom predavanju neurolog dr. Ervin Jančić. Najčešće ih, dodaje, pogađaju bolesti srca i krvožilnog sustava, pate od demencija točnije Alchajmerove bolesti, te lomova kostiju. No, o svom zdravlju vode brigu.

– Starije osobe su vrlo brižni i poslušni pacijenti i redovito dolaze na kontrole – dodao je dr. Jančić.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo za 2007. godinu, u broju starijih osoba prednjači općina Ribnik, gdje ih je čak više od 22%, dok je ljudi treće životne dobi najmanje u Dugoj Resi, tek nešto više od 15%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More