Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Županija Podijeli

Blagdan Jelene Križarice

Sveta Jelena svoj je visoki položaj iskoristila da čini dobro, podsjetio je velečasni Mile Pecić. – U znak svoje pobožnosti sveta Jelena je dala sagraditi mnoge crkve. U 80. godini uputi se na hodočašće u Sveti grad Jeruzalem. Veliko je zanimanje pokazala za brdo Kalvariju na kojem je Krist bio razapet, te je ondje provela […]

Sveta Jelena svoj je visoki položaj iskoristila da čini dobro, podsjetio je velečasni Mile Pecić.

– U znak svoje pobožnosti sveta Jelena je dala sagraditi mnoge crkve. U 80. godini uputi se na hodočašće u Sveti grad Jeruzalem. Veliko je zanimanje pokazala za brdo Kalvariju na kojem je Krist bio razapet, te je ondje provela brojna iskapanja. Naposljetku je, kažu pronašla tri križa i odvojeno natpis "Isus Nazarećanin, kralj židovski" kojeg je Pilat dao pribiti na Isusov križ – pripovijeda vlč. Pecić.

Obično se sveta Jelena prikazuje s kraljevskom krunom na glavi, a u ruci pridržava Isusov križ. Odatle joj i nadimak Križarica.
Posebno svečano danas će biti u župi Rakovica gdje će svoju nebesku zaštitnicu vjernici proslaviti misom.

– Sveta Jelena zaštitnica je Rakovice. Sveta misa je u 11 sati, predvodit će ju riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić u koncelebraciji s desetak svećenika – najavio je vlč. Pecić.

Blagdan svete Jelene bit će proslavljen ove nedjelje i u, prije 325. godina prvi put spominjanoj, kapelici u Vodenoj Dragi. Podsjetimo ovaj je objekt lani obnovljen, a ove godine uređen je i prilaz, sve zahvaljujući donacijama njenih štovatelja.

Pročitajte i ovo

U TRENU

Razbijeni automobili, prozori kuća, potučeni vrtovi i usjevi… to je rezultat haranja nevremena