Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Županija Podijeli

Braniteljska zadruga “Dom” među najboljima u državi

Riječ je o novom projektu za već ranije osnovane zadruge, pojasnila je. – Budući da su projekti zadrugarstva pokazali osobito rezultate, mogu reći I najbolje, u zapošljavanju branitelja u četiri godine, što je naš tj. Vladin program, mi smo program odlučili proširiti, dodati novi, a to je ovaj. Dakle, dati poticaje onim zadrugama koje su […]

Riječ je o novom projektu za već ranije osnovane zadruge, pojasnila je.

– Budući da su projekti zadrugarstva pokazali osobito rezultate, mogu reći I najbolje, u zapošljavanju branitelja u četiri godine, što je naš tj. Vladin program, mi smo program odlučili proširiti, dodati novi, a to je ovaj. Dakle, dati poticaje onim zadrugama koje su ostvarile najbolje poslovne rezultate, imaju uspjeha na tržištu, odlično posluju… Ovaj novac je namijenjen isključivo za nabavu opreme, zemljišta odnosno za sve ono što može potaknuti bolju proizvodnju, ali I bolji plasman na tržištu – kazala je Kosor.

U Hrvatskoj danas radi čak 256 braniteljskih zadruga, a u njima je zaposleno oko 10 tisuća branitelja. Jedna od dvanaest najuspješnijih upravo je i Zadruga Dom iz Krnjaka, koja je se bavi uzgojem jelena lopatara.

– Zadruga "Dom" je i meni osobno srcu draga jer se među ostalim bave uzgojem jelena lopatara, dakle nečim što izaziva posebnu pozornost. Mislim da oni uistinu mogu biti primjer svima nama, a posebno kad se sjetim početaka I podozrenja prema općenito prema osnivanju zadruga hrvatskih branitelja, ali I općenito prema braniteljima I njihovoj proizvodnji. S druge strane zadrugari iz ove zadruge dokazuju I pokazuju da hrvatski branitelji itekako žele raditi, žele živjeti od svoga rada samo im naravno treba omogućiti I stvoriti uvjete za to – naglasila je Kosor.

Završivši prvu fazu osnivanja farme jelena lopatara branitelji iz Zadruge Dom odlučili su otići i korak dalje. Razvoj turizma omogućit će napredak svima u krnjačkom kraju, kaže upravitelj Zadruge Emil Ritar, a 50 tisuća kuna dobivenih od ministarstva namijenjena su proširenju pogona, nabavci opreme, strojeva, te zemljišta.

– Od samog svog osnutka Braniteljska zadruga "Dom" koja je osnovana s ciljem zapošljavanja I razvoja poljoprivrednih gospodarstava svojih članova I kooperanata Zadruge, imao je jednu širu viziju razvijanja lokalne turističke destinacije u području od posebne državne skrbi. Zapravo na području koje do sad nije imalo razvijenu turističku prošlost, ali ni turistički koncept koji bi mogao biti jedan dodatni izvor prihoda ne samo članovima zadruge već I lokalnom stanovništvu. Tako da je Zadruga krenula s početnim dijelom, farmom jelena lopatara koji je samo jedan dio šire priče o ostvarivanju jedne turističke destinacije koja bi trebala biti pokretač za ostarivanje dodanih izvora prihoda mjesnom stanovništvu, a time i samim članovima Zadruge – pojasnio je Ritar.

Farmom jelena, cilj da se skrenu turisti s ličke magistrale je ostvaren. Što organizirano, što pojedinačno, farmu je posjetilo više od 300 gostiju. Isto tako, već dvije godine Zadruga u suradnji provodi nastavu u prirodi za predškolsku i školsku djecu. U nastavku svog projekta zadrugari planiraju oformiti turističku destinaciju "Izletište Podgorje" i tako omogućiti razvitak seoskog turizma na području općine Krnjak. Time i zapošljavanje ne samo branitelja već i lokalnog stanovništva. Zbog svega do sad postignutog Zadruga je od Hrvatske turističke zajednice dobila 50 tisuća kuna. S tim i novcem dobivenim od Ministarstva Braniteljska zadruga Dom pokreće novi projekt.

– Sa sredstvima od HTZ-a I Ministarstva pokrenut ćemo jedan program projekta "Poučne staze samoniklog, ljekovitog bilja". Radimo na proširenju gatra sa jelenima lopatarima I radimo na izradi gatra sa divljim svinjama. Sve što radimo je prezentacija prirodnih vrijednosti koje se nalaze na području Korduna, konkretno Krnjaka. A najtočnije to će biti kod nas Podgorje – rekao je Ritar.

Do sad je uređeno dva i pol kilometra šetnice. A plan je da nakon što ojačaju svoje kapacitete u cijelu turističku priču Krnjaka uključe i sve ostale koji poput mini zoološkog vrta ili lovačkog sruštva, rade na tom području.

Pročitajte i ovo

MOŽE ODGODA?

Belgijci koji su htjeli graditi dom u Tušmeru morat će doći na sljedeće gradsko vijeće i objasniti gdje je zapelo oko gradnje