Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Karlovac OTPAD Podijeli

D.Petračić: Zašto plaćati otpad, ako je kanta poluprazna

Samo tri mjeseca dijele nas od obveznog odvajanja otpada

Otpad je tema i za karlovačkog gradskog vijećnika Davora Petračića. On se javno pita hoće li dok je na skijanju trebati plaćati otpad, iako ga nije niti stvarao, niti bacao.

Petračić elaborira odluku o razdvajanju otpada i podsjeća da će se za 3 mjeseca gradovi i općine morati uskladiti sa zakonom, pa navodi:

– Jedino su propisana dva dvojbena načina naplate otpada i to ona po masi i ona po volumenu kante. Prvi način dvojben je zbog nedostatka tehničkih rješenja koja bi svakom građaninu izvagala količinu bačenog otpada i po tome mu ispostavljala račun. Drugi način dvojben je zbog naplate po volumenu kante, a ne po volumenu odveženog otpada koji je pak nemoguće utvrditi tehnologijom koja je trenutno dostupna, smatra Petračić.

Nismo spremni za provođenje zakonske obveze

Kanta smatra, može biti polu puna, polu prazna ili samo sa jednim opuškom na dnu, a vi ćete uvijek platiti kantu kao da je bila dupkom puna i to onoliko puta koliko ju odluči prazniti komunalno poduzeće, piše Petračić.

– U oba slučaja, moje pitanje je zašto ću ja kao stanar višestambene zgrade i za vrijeme skijanja morati plaćati otpad iako ga nisam niti stvarao niti bacao, navodi gradski vijećnik.

Kazne za nerazvrstavanje od 3 do 10 tisuća kuna

Komunalne tvrtke će vjerojatno pristupiti metodi naplate po volumenu kante jer im je tako najlakše. Komunalni redari će zavirivati u naše vrećice s otpadom i kažnjavati nas ako u mješoviti otpad bacimo list papira, staru žlicu ili dječju plastičnu igračku oglodanu još iz doba kada smo bili bebe. Kazne su od 3 do 10 tisuća kuna, pojašanjava.

Puno građana koji su ekološki fetišisti truditi će se razdvajati otpad kao i do sada trošeći svoje vrijeme, ali za uzvrat neće biti pošteđeni visokih računa. Iz prostog razloga što ne postoji sustav koji prati i nagrađuje njihovo ekološko ponašanje, a i tko im je kriv što njihova zgrada ima veliku kantu.

Pametne kante hrabar odgovor na problem obračuna odloženog otpada

Kako tome doskočiti, pita se i odgovara.

– Jednostavno, Grad Karlovac treba hrabro razviti pametnu kantu koja će za svakog građanina registrirati količinu i vrstu bačenog otpada i za to mu ispostavljati račun. Točno u skladu sa njegovim ponašanjem. Ono što odvoji, ne košta ga ništa, a ono što ne odvoji, plaća odvajanje i zbrinjavanje.

Grad Karlovac bi tako mogao odmah otvoriti stotinjak radnih mjesta, odvojenom otpadu dodatnim odvajanjem i obradom značajno dodavati tržišnu vrijednost i prodavati ga na EU tržištu. Postepenim uvođenjem razno raznih suvremenih i specijalističkih tehnologija s vremenom može izrasti u grad sa primjernim gospodarenjem otpadom gdje se sav otpad pretvara u novi proizvod i novu vrijednost. Karlovac bi mogao postato prvi grad u RH sa „Zero waste“ titulom, i zaboravi gdje se nalazi regionalno odlagalište Babina gora, piše Petračić.

Pročitajte i ovo

GRAD POZIVA

Želite li na Danima piva biti kao ugostitelj ili trgovac, javite se Gradu