Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Županija Podijeli

Daleka, mala općina na kraju Županije

Međutim, nade u bolje sutra ima, kazao je zamjenik načelnika Općine Saborsko Marko Bičanić uoči 16. svibnja, Dana općine i blagdana zaštitnika župe svetog Ivana Nepomuka. – Iako je Saborsko obnovoljeno i obnovljena je i škola i ambulanta i kompletna infrastruktura, ipak je malo teže doći do posla u ovome kraju. Zbog toga se dobar […]

Međutim, nade u bolje sutra ima, kazao je zamjenik načelnika Općine Saborsko Marko Bičanić uoči 16. svibnja, Dana općine i blagdana zaštitnika župe svetog Ivana Nepomuka.

– Iako je Saborsko obnovoljeno i obnovljena je i škola i ambulanta i kompletna infrastruktura, ipak je malo teže doći do posla u ovome kraju. Zbog toga se dobar dio Saborčana nije vratio. Općina ima 860 stanovnika, u Saborskom trenutno živi oko 500 stanovnika, prije rata bilo je više od tisuću – kazao je Bičanić.

Svoju šansu za razvoj Saborčani prije svega vide u turizmu, s obzirom da je 15% općine unutar Nacionalnog parka Plitivčka jezera. No, problem su loše prilazne ceste, za čije uređenje u općini već godinama lobiraju.

– Cesta D-42 od autoputa od Josipdola do ulaza u Nacionalni park sa ove naše strane, koji je u posebno lošem stanju, a posebno dionica na izlasku iz Saborskog do Koranskog mosta. Trenutno se radi na lobiranju i tako dalje, a i u projektu Vlade je da će se ta cesta rekonstruirati. To bi nama značio život – kazao je Bičanić.

Perspektive osim u poljoprivredi ima i u obrtima.

– Postoji ovdje nekoliko obtrnika koji se bave preradom drveta, pilana, stari obrti, izrada drvene šindre i zapošljava se više od 50 ljudi. Dakle, ima perspektive, ali ipak smo dosta odvojeni od svega, a u županiji smo na kraju svega – daleka mala općina – zaključio je Bičanić.

Svečana sjednica za dan općine bit će održana ove srijede od 10 sati, pola sata kasnije bit će položeni vijenci poginulim braniteljima, potom sveta misa, a od 12 i 30 bit će predstavljena knjiga "Domovinski rat u Saborskom i okolici".

Pročitajte i ovo

JEDNI OD RIJETKIH

Nastavljen projekt e-Škola: S 500.000 kuna KAŽUP financira 28 stručnjaka za tehničku podršku