Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  -0C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Županija Podijeli

Divlje svinje haraju nasadima Županije

Hasan Đogić jedan je od najvećih županijskih poljoprivrednika. U Maljevcu, nedaleko od granice s Bosnom i Hercegovinom ima 20 hektara posijanog zemljišta. Divlje svinje smanjuju mu urode ratarskih kultura i s njima ne može na kraj. Upozorava kako mu je potrebna pomoć da spasi znojem natopljene hektare! – Sijemo pšenicu, ječam, trihital, kukuruz i tako, […]

Hasan Đogić jedan je od najvećih županijskih poljoprivrednika. U Maljevcu, nedaleko od granice s Bosnom i Hercegovinom ima 20 hektara posijanog zemljišta. Divlje svinje smanjuju mu urode ratarskih kultura i s njima ne može na kraj. Upozorava kako mu je potrebna pomoć da spasi znojem natopljene hektare!

– Sijemo pšenicu, ječam, trihital, kukuruz i tako, mada imamo problema s tim divljim svinjama, svaku kulturu koju posijemo moramo i ogradit, ističe Đogić.

Niti u ogradi, međutim, nema spasa. Divlja svinja uvijek pronađe put do slasnoga zalogaja. Đogić je stoga bio prisiljen nabaviti pušku, pa i svinja nastrada i završi kao slasan zalogaj.

– A sve to košta i čuvar i žica, svaku večer moraš ići obilazit, to je najveći problem, kaže Đogić.

Na naš upit je li ulovio koju divlju svinju Đogić odgovara:

– Ma toga ima, nije problem, mada su tu i lovci, ali kada se šteta napravi izgubiš tek.
– Znači, oni vama ukradu posijanog žita, a vi njima mesa, pitamo Đogića koji potvrdno odgovara i kaže da im je takav horoskop.

Đogić kaže da mu je laknulo što je danas počela isplata poticaja za ratarske kulture. Poticaji za pšenicu i raž iznose 2250 kuna po hektaru, dok je za ostale kulture 1250 kuna po hektaru. Ipak, najveća mu zarada stiže baveći se sa stočarstvom, s kravama i junicama.

– Trenutačno imamo oko 160 litara mlijeka dnevno, nešto smo morali smanjit krava, imali smo 14, sad imam 12, ali imam i 5 junica isto – nabraja Đogić.

Kombinacijom ratarstva i stočarstva, obitelj Hasana Đogića spašava financijsku štetu od divljih svinja, tako mjesečno u prosjeku zarade oko 8 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo

ČEKANJE NA ODGOVOR

Belgijski investitor iz Tušmera uskoro u Hrvatskoj. Boljar želi konkretne rokove