Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Županija DRŽAVNA IMOVINA Podijeli

Državna imovina darovana Ozlju, Županiji, Veleučilištu, ali ne i Slunju – tamo ih moraju kupovati

Veleučilište na upravljanje dobilo nekretnine vrijedne 20 milijuna kuna, Slunj kupio nekad svoju staru hidrocentralu

Više od stotinu zahtjeva imaju općine i gradovi u Karlovačkoj županiji za državnom imovinom, a 65 ih stoji neriješeno. No, ne i četiri koja su danas okončana predajom ugovora.

Tabularnu izjavu od ministra državne imovine Maria Banožića dobio je grada Slunj, darovni ugovor Županija i Grad Ozalj te prijenos prava vlasništva Veleučilište u Karlovcu.

Upravo je vrijednost ovog potonjeg ugovora i najveća jer radi se o vojnom hangaru, staroj Vojnoj bolnici i Bosanskom magazinu u kojima Veleučilište planira novi projekt Studentskog doma, studentske menze i interpretacijskog centra.

– Vrijednost ovog ugovora je više od 20 milijuna kuna i riječ je o uistinu vrijednoj nekretnini, više od 10 tisuća kvadratnih metara, rekao je ministar Banožić.

– Ovo je konkretan doprinos privlačenju i zadržavanju mladih u gradu Karlovcu, u Karlovačkoj županiji, a isto tako i konkretan doprinos revitalizaciji povijesne gradske jezgre,  dodala je dekanica Nina Popović.

65 projekata “stoji” zato što nedostaje ili projekt o parcelizaciji, usklađenja s prostornim planom ili neki imovinsko – pravni odnos koji treba rješavati kako bi se te predmete završilo

Država je Županiji darovala bivšu knjižaru Naprijed u Radićevoj koju je zatražila za proširenje karlovačke Trgovačko – ugostiteljske škole.

– Prostor od 965 metara kvadratnih ukupne vrijednosti 552.000 kuna služit će na korist školi s ciljem podizanja kvalitete nastave. Nadam se da ćemo moći pomoći u budućnosti s tim prostorom oko uređenja i opremanja, ponudio se ministar.

Ozlju je pak darovana nekadašnja kurija u Vrhovcu. U njoj se planira urediti istraživačko-edukacijski centar za vinarstvo i lovstvo.

Slunj od države potražuje naknadu za vojni poligon, a tko potražuje od države ne dobiva darove

Uvjet da država daruje imovinu u svom vlasništvu je da onaj kome daruje od nje ništa ne potražuje. No, to nije slučaj u Slunju koji od MORH-a i dalje traži naknadu za korištenje vojnog poligona na svom području. Zato ovom Gradu država ništa nije darovala. Danas su tek dobili tabularnu ispravu. Ona je dokaz da su kupili državnu nekretninu kako bi se mogli i gruntovno upisati kao vlasnici.

“Naše smo morali kupiti”, kaže gradonačelnik Slunja. Radi se o staroj hidrocentrali koja je radila još četrdesetih godina prošlog stoljeća i do nedavno bila u vlasništvu Grada Slunja.

– Izmjerom i propustom nekih od onih koji su bili vlasnici toga, naše komunalno poduzeće, država je to upisala na sebe i sada smo to morali kupiti,  pojasnio je Katić.

Ministar je danas na sastanku u Uredu župana zamolio načelnike i gradonačelnike da pomognu u rješavanju imovinsko pravnih odnosa i usklađivanju nekretnina koje država ima u svom portfelju na području Karlovačke županije. Država točnije Ministarstvo državne imovine, prema riječima ministra,  pokušava, naime, završiti evidencije svojih nekretnina.

Također, požurio je načelnike i gradonačelnike na predaju zahtjeva za darovanje državne imovine s obzirom da rok uskoro ističe.

– Rok je do 31.12.2019. temeljem kojeg gradonačelnici i načelnici trebaju podnijeti zahtjeve za darovanjem. Ovo je bila prilika da se podsjetimo koje su to nekretnine za koje nisu podneseni zahtjevi i da se na taj način završi proces prijenosa vlasništva, rekao je ministar.

Pročitajte i ovo

POTPORA

Dugoreškim poduzetnicima šansa za bespovratna sredstva, a Grad pomaže sastankom