Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  11C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Život ODLAZAK Podijeli

Duga Resa se oprašta od svoje Irene Lukšić: Ostat će nepročitana i otvorena knjiga

“Generacije ne naprave toliko koliko je Irena u svojih 66 godina”

Irena će ostati nepročitana i otvorena knjiga. Rekao je Josip Pandurić iz nakladničke kuće Disput o književnici Ireni Lukšić na današnjoj komemoraciji u dugoreškoj Velikoj vijećnici.

Surađivali su 17 godina. Irena Lukšić iza sebe je ostavila 40-ak autorskih knjiga, zbornika i antologija te desetke prevedenih knjiga s ruskog jezika.

– Te knjige svjedoče da je Duga Resa Ireni bila ono što je Williamu Faulkneru bila Yoknapatawpha – fikcionalni kraj indijskoga imen, jedan aglomerat izmišljeni uz Mississippi, a Duga Resa uz malo manju rijeku Mrežnicu.

Od Irene Lukšić danas su se vrlo emotivno oprostili i ravnateljica dugoreške knjižnice Mirjana Bašić, njena dugogodišnja prijateljica Višnja Lasić, predsjednica karlovačke Matice hrvatske Hrvojka Božić i ispred Društva hrvatskih književnika Vlado Halovanić.

-Mislim da ni mi danas i u Dugoj Resi i u Hrvatskoj nismo svjesni koliko je ta žena zadužila kulturu pogotovo književnost, pogotovo rusku. Generacije ne naprave toliko koliko je Irena u svojih 66 godina. Ona je jednostavno živjela književnost i za književnost, rekla je Bašić.

Oprostivši se od prijateljice Cesarićevom pjesmom “U suton”, Višnja Lasić je rekla:- Ona je svoj život učinila vječnim i hvala joj.

– Karlovčane je prvenstveno osvojila objavljivanjem Dnevnika. Kapitalno djelo znanstvenice Irene Lukšić koje obasiže 1194. stranice omogućilo je tek 2000. godine cjelovito vrednovanje djela Dragojle Jarnević koje je tek u 21. stoljeću našlo svoj smisao i svoje čitatelje. Spona Dragojle i Irene kroz Dnevnik mnogo je čvršća i kompleksnija od pukog uredničkog posla, a očito nije ni slučajna. Upravo na dan kad su lokalni mediji objavili vijest o smrti Irene Lukšić 12. ožujka, Matica hrvatska je na svojim mrežnim stranicama objavila spomen na smrt Dragojle Jarnević. Posvećene humanističkom radu, prvakinje ženskog pisanja, možda ponekad neshvaćene u svojoj okolini, obje su autorice ostavile duboki trag u karlovačkoj povijesti. Irenina ostavština ostaje trajno bogatsvo i inspiracija, rekla je Hrvojka Božić.

– Unatoč tome što se ugasila svijeća na našem književnom nebu jedna blistava zvijezda i dalje sja, dodao je Vlado Halovanić.

Posljednji ispraćaj književnice Irene Lukšić je na groblju Sveti Petar u 14:30.

Pročitajte i ovo

ŠUMARIJA KARLOVAC

Do kraja godine u Kozjači sječa stabala, šumarija moli šetače da čuvaju glavu