Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  20C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Talibanski borci u subotu su pretukli nekoliko prosvjednica kundacima te su pritom pucali u zrak, nastojeći nasilno rastjerali malobrojne okupljene u glavnome afganistanskom gradu Talibani pretukli i rastjerali prosvjednice koje su vikale "kruh, posao i slobodu..." U prvoj utakmici 2. kola engleskog nogometnog prvenstva Aston Villa je na svom terenu svladala Everton sa 2-1 (1-0). Domaći su poveli 2-0 golovima Ingsa (31) i Buendije (85), da bi na konačnih 2-1 autogolom smanjio bivši igrač Evertona Digne (87-ag). Ovo su prva tri boda za Aston Villu u novoj sezoni, dok je Everton i nakon dva kola bez boda. Kasnije u subotu još igraju Arsenal - Leicester City, Brighton and Hove Albion - Newcastle United, Manchester City - Bournemouth, Southampton - Leeds United, Wolverhampton Wanderers - Fulham i Brentford - Manchester United, dok će u nedjelju na teren Nottingham Forest - West Ham United i Chelsea - Tottenham Hotspur, a u ponedjeljak Liverpool - Crystal Palace. Villa srušila Everton: Lampard i dalje bez boda u novoj sezoni Promet na autocestama prema obali i unutrašnjosti odvija se uz zastoje i kilometarske kolone, a prema podacima Hrvatskog autokluba najdulja je kod Zadra i proteže se na 17 kilometara HAK upozorava: Ogromne gužve na autocestama, kolona kod Zadra duga čak 17 kilometara Jedan muškarac je nosio monitor za mjerenje otkucaja srca prije nego je zaprosio svoju djevojku u Rimu. Neposredno prije prosidbe kada je ponovio riječi u glavi, otkucaji srca dosegli su vrhunac - 130 u minuti Ovako izgleda srce muškarca u trenutku kada prosi svoju curu

Život LAŽNJACI SVUDA Podijeli

“Fejkera” sve više oko nas: Stalno pretvaranje, izmotavanje i laganje.Znate li nekog takvog?

Zanimljiv tekst iz nove knjige Sanele Dropulić: Fejkerima se nikad ne vjeruje i nikad ne znate što će napraviti protiv vas

Biti ono što nisi, raditi ono što je u suprotnosti s onim što govoriš, obećavati, a ne ispuniti, iskoristiti, a nikada ne pružiti pomoć, puno pričati, a ništa ne reći, tražiti samo za sebe, ali vješto izmicati kad te drugi trebaju, te u prvom redu stalno se pretvarati, izmotavati za nešto što nisi, te lagati – ukratko je opis fejkera kao i njihove svakodnevne aktivnosti pod nazivom fejking.

 

Riječ je o pojavi koja se učestalo počela pojavljivati u hrvatskom poslovnom životu, te je u porastu u gotovo svim područjima biznis sektora ovog dijela EU-a (a nije izoliran slučaj kada se gleda globalno), uočava i naglašava futurologinja poduzetništva Sanela Dropulić, direktorica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku www.osjetihrvatsku.hr.

Srozavanjem ljudskih vrijednosti, fejkeri se množe

Fejkeri i fejking postoje od kada postoji i ljudski rod, no ćudoređe, koristoljubljem nezagađeni odnos, uljudnost i međusobno uvažavanje u ljudskoj zajednici ne dopuštaju da fejkeri i fejking dođu do izražaja kao i brojni drugi niskim, pa nerijetko i animalni instinkti, koji homo sapiensa i razlikuje kao najviši oblik primata.
No, srozavanjem poimanja ljudskih vrijednosti uslijed kriznih situacija (a takva je bila situacija s koronom, ratni sukob u Ukrajini, rastuća inflacija, preraspodjela političke i gospodarske globalne moći…), zamućenosti što su to ljudske vrijednosti uopće, zaokretom životnih postulata od onih najiskrenijih poput ljubavi, općeg dobra i marljivog rada i poštenja, prema društvenim odnosima kojima dominiraju fejking i fejkeri, dolazio do jedne drugačije dimenzije.

U izazovnim vremenima izrazito obilato se množe fejkeri, izrazito se primjenjuje fejking kao gotovo uvriježen način ponašanja i djelovanja u ljudskim zajednicama – od obitelji do cijelog društva, te naoko zbog šutnje, povlačenja i „bunker“ pozicija onih koji nisu fejkeri – ova nemila pojava dobiva na svojoj aktualnosti i obilatosti.

Razarači svakog društva

Fejking i fejkeri su razarači svakog društva, to je antijedinica za kreativnost i proaktivno djelovanje, ističe futurologinja poduzetništva Sanela Dropulić, direktorica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku www.osjetihrvatsku.hr.
-Po meni uvijek treba raditi iz srca, a kada su izazovna vremena ta potreba sve više raste i traži da ne budete fejkeri, ako ste ikada tomu i naginjali. Izazovna vremena traže djelovanje iz srca, a ne iz koristoljublja, novčanika, proračunato i samo osobno i sebično angažirano, uvijek s nekom figom u džepu zakulisnih interesa i potreba. Manjak empatije nas je i doveo tu gdje jesmo – da se sve oko nas urušava jer se neprestano gradilo – na pogrešnim temeljima. Fejk temeljima, fejk uvjerenjima, fejk djelovanju i ono što je najgore fejk pristupu ljudima u međusobnoj interakciji. Fejking je postao pojava naša svakidašnja. Obilje je građana Hrvatske koji su puni neke fejk priče, najviše radi sebe i samo sebe, jer sebe uvjeravaju u nešto što nije, jer ne mogu živjeti ono što jeste. Sve je manje onih koji će iskreno povikati :“Kralj je gol!“, no zato to mene ne dira i rado ću povikati protiv fejkinga i fejkera, jer smatram da ako budemo svi šutjeli, utopit ćemo se u tom moru koje nas okružuje sve izvjesnije – upozorava futurologinja poduzetništva Sanela Dropulić, direktorica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku www.osjetihrvatsku.hr te sasvim opravdano u tom kontekstu postavlja i pitanje:

– „Sada kada su izazovna vremena za sve, pa tako i naše poduzetništvo, kako se obračunati s fejkingom i fejk ljudima oko sebe?
Dropulić za početak, odmah skreće pozornost da ako uočimo da „netko nije svoj ili kad je fejk“ da takvoj osobi ne smijemo vjerovati u cijelosti.

Fejk osobama se ne vjeruje i nikad niste na miru što će napraviti protiv vas

Vjerovati fejkerima je posebno opasno u izazovnim vremenima, jer njihove nepotpune, fejk ili lažne informacije mogu nas koštati još više od onoga što kanimo potrošiti za preživljavanje – u životu ili u biznisu. S fejk osobama osim što im ne vjerujete, nikada niste na miru kada će nešto napraviti protiv vas, stoga im ne smijete puno toga otkrivati vezano uz vaše namjere – bilo privatne ili poslovne naravi. Najbolje je čak niti ništa. I uvijek si postavite pitanje – Je li vam doista trebaju fejk osobe u životu koje se jedino i konstantno – pretvaraju! Nerijetko to njihovo fejk ponašanje da im je primjerice stalo, cilja da se vi osjećate bezvrijedno i frustrirano. A kako bi se oni „nahranili“ vašim mentalnim stanjem – ističe Sanela Dropulić.

Napominje i savjetuje da ako iole sumnjate da je netko u vašem životu prilično lažan, tj. fejk – bježite od njega što je moguće dalje. Te iznosi i informacije kako prepoznati fejkere oko sebe, koji će odmoći da izazovna vremena (ali i inače) čim prije postanu stvar naše učinkovite prošlosti.

Fejkeri često planiraju, ali se planova ne drže, puno obećavaju, ali rijetko kada obećano ispune, puno toga izgovore kroz riječi, ali jako malo djela naprave…Fejkeri nikada ne slijede ono što kažu, upravo suprotno – fejkeri će prije napraviti ono što ne kažu, Zašto je fejking poguban za poduzetništvo. Jer fejkeri jako često na sebe preuzmu obaveze koje nikada ne namjeravaju ispuniti, dokazujući da su totalno osobe od našeg nepovjerenja. Ujedno treba voditi računa da su fejkeri uz nas samo kad je njima zgodno, ne dao bog da nam zagusti – pa nigdje ih neće biti oko nas. Fejkeri nestaju netragom kad ih trebamo. Nestanak im je srednje ime u djelovanju. Ali će se rado pojaviti u našoj blizini jer nešto žele ili trebaju nešto od nas – smatra Sanela Dropulić.

Fejker je ukratko one osobe koja će rado otići u tihi način rada iz našeg života i biti „vječno zauzeti za nas“ sve dok nešto ne zatreba od nas. Jer fejkeri nemaju zadrške kada nas trebaju iskoristiti ili žele za sebe pomoć U stvari fejkeri su prilično sebične osobe.

Za preživljavanje jako je važno maknuti se od fejkera i uspostaviti odnos za početak – sam sa sobom. Naučite se staviti u središte svega što se događa, a ne biti samo nijemi promatrač. Radite na tome da budete aktivni, a ne pasivni, jer na pasivne ljude se lijepi puno više fejkera od onih koji nikada ne miruju. Protiv fejka i fejkinga treba se boriti svim raspoloživim sredstvima. Jer fejkingom se ne izlazi iz izazovnih vremena, ali fejkeri se množe u izazovnim vremenima ekstremno brzo i obilato – zaključuje na kraju futurologinja poduzetništva Sanela Dropulić.

Pročitajte i ovo

NOGOMET

Matija Furač podnio ostavku na mjesto predsjednika Karlovca 1919