Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  6C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Karlovac POVLAČENJE EU SREDSTAVA Podijeli

Grad Karlovac trenutno u provedbi ima 21 europski projekt u vrijednosti nešto većoj od 440 milijuna kuna

Među najprioritetnijim projektima grada je iskorištavanje geotermalne energije pa je Upravni odjel za razvoj grada i EU fondove u stalnoj suradnji s tvrtkom GeotermiKA na pripremi, predaji i provedbi projektnih prijedloga vezanih uz financiranje dokumentacije i pripremne radove na bušotini za projekt korištenja geotermalnih izvora u Karlovcu.

Grad Karlovac trenutno u provedbi ima 21 europski projekt u vrijednosti nešto većoj od 440 milijuna kuna, a među njima se ističu Fortitude, kroz koji će dobiti niz novih sadržaja na Starom gradu Dubovcu, te obnova i opremanje zgrade bivšeg Kina Edison.

Projekt Fortitude povodi se u suradnji s javnom ustanovom u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, Gradom Banja Lukom te općinama Herceg Novi i Bar. Kroz njega će grad dobiti niz novih sadržaja na Starom gradu Dubovcu, što uključuje nova tehnološka rješenja namijenjena posjetiteljima, opremu za održavanje manifestacija te osmišljene nove turističke sadržaje utemeljene na povijesnoj baštini – kazala je pročelnica Upravnog odjela za razvoj grada i EU fondove Marijana Tomičić.

– A ono na što vas pozivamo, što će biti završni događaj u projektu i što sad pripremamo, otvorena je nabava za uslugu organizacije promocije, to je manifestacija ‘Noć utvrda’, koja će se održati u noći s 29. na 30. travnja u isto vrijeme kod svih partnera. I u Banja Luci, Baru, Šibeniku, ali javilo se još i desetak utvrda u Europi da će nam se pridružiti u događaju.

Radovi na obnovi zgrade nekadašnjeg Kina Edison idu prema planu, no u potresima i procesu razgradnje oštetio se dio konstrukcije pa će trebati dodatno osigurati stabilnost građevine. Odjel pročelnice Tomičić u stalnom je kontaktu s nadležnim ministarstvima i gradskim službama te je spreman i na novonastale izazove.

– Što se tiče projekta opremanja, imamo trenutno razradu aktivnosti koje se tiču te naše velike turističke ponude. Taj projekt opremanja i sadržaja zapravo ide za jačanjem turističke ponude grada Karlovca. I to na način da će se opremanjem veće i manje dvorane, dvorane za projekcije i multimediju u potkrovlju, kao i studija, ali i onog što su naši stanovnici navikli – ugostiteljskog objekta i suvenirnice – zapravo ići u smislu razrade konferencijskog, edukacijskog, festivalskog i kulturnog turizma – pojasnila je Tomičić.

GeotermiKA, Dječji vrtić i jaslice u Rečici, širokopojasni internet, fotonaponske elektrane…

Među najprioritetnijim projektima grada je iskorištavanje geotermalne energije pa je Upravni odjel za razvoj grada i EU fondove u stalnoj suradnji s tvrtkom GeotermiKA na pripremi, predaji i provedbi projektnih prijedloga vezanih uz financiranje dokumentacije i pripremne radove na bušotini za projekt korištenja geotermalnih izvora u Karlovcu. Predana je prijava za izgradnju Dječjeg vrtića i jaslica u naselju Rečica, u kojem bi bile smještene dvije jasličke i jedna vrtićka grupa, odnosno 46 djece.

Grad Karlovac je, prepoznavši važnost energetske učinkovitosti te mogućnost razvitka na načelima energetske održivosti, pristupio EU inicijativi ‘Sporazum gradonačelnika’, s ciljem povezivanja energetski osviještenih gradova u trajnu mrežu u svrhu kontinuirane razmjene iskustava u energetski održivom razvitku urbanih područja. Trenutno se radi i na prijavi u inicijativu 100 klimatski neutralnih gradova EU.

Pravilnikom o unutarnjem redu upravnih tijela Grada Karlovca, u Upravnom odjelu za razvoj grada i EU fondove je novom sistematizacijom premješten Odsjek za pametni grad, koji trenutno provodi puno aktivnosti. Priprema se dokumentacija za prijavu projekta širokopojasnog interneta PRŠI i kreće se sa javnim savjetovanjem od 27. siječnja do 28. veljače. Predan je projektni prijedlog ‘Fotonaponske elektrane’ koji je trenutno u fazi ocjenjivanja pri tzv. Norveškom fondu, a obuhvaća postavljanje 14 fotonaponskih elektrana na krovove javnih zgrada, koju većinom čine energetski obnovljeni objekti dječjih vrtića i osnovnih škola na području grada Karlovca, te Hostel Karlovac u Selcu.

U pripremi je Master baza Grada Karlovca, prijavljuje se sportska infrastruktura na natječaj Ministarstva turizma, na Gradsko vijeće ide odluka o prijavi zgrade Javne vatrogasne postojbe za energetsku obnovu u okviru natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitost za objekte kulturne baštine te prijava osam objekata kulturne baštine na Fond solidanosti EU – zgrada KAMOD-a, Gajeva 20, mala zgrada Gradske uprave, zgrada Gradskog muzeja, Hrvatski dom, Mihalićeva kuća na Gazi, depo na Turnju i Osnovna škola Dragojle Jarnević.

(autor: Gordan Tomičić)

Pročitajte i ovo

BOŽIČNI OBRTNIČKI SAJAM

Božični obrtnički sajam i ove godine u sklopu Adventa: “Seli” se na otvoreno uz reviju ceha frizera, božićne ukrase, rukotvorine i foto kutak