Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  14C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Županija Podijeli

Hodak: U Saborskom je stvoren duh povratka

– Bilo je to s 12. na 13. studenog, kada je cijelo mjesto bilo u potpunosti spaljeno. Negdje oko 450 obiteljskih objekata i 900 gospodarskih objekata, uključujući i dvije katoličke crkve, groblja, mjesni vodovod, ambulantu, škola i svi društveni sadržaji kao i općinsko središte. To je sve bilo spaljeno, odnosno sravnjeno sa zemljom, ostale su […]

– Bilo je to s 12. na 13. studenog, kada je cijelo mjesto bilo u potpunosti spaljeno. Negdje oko 450 obiteljskih objekata i 900 gospodarskih objekata, uključujući i dvije katoličke crkve, groblja, mjesni vodovod, ambulantu, škola i svi društveni sadržaji kao i općinsko središte. To je sve bilo spaljeno, odnosno sravnjeno sa zemljom, ostale su samo dvije kuće, obje srpske – kazao je načelnik Općine Saborsko Luka Hodak.

Danas su u Saborskom stvoreni preduvjeti za normalan život koji se malo po malo vraća u ovo mjesto, za kojeg načelnik Luka Hodak kaže da je budući hrvatski Saint Moritz. To će postati onoga časa kada se urede državne ceste, kazao je.

– Ta državna cesta skoro nam je žila kucavica budućeg gospodarskog razvoja, spaja D1 staru cestu Zagreb – Split s Plitvicama i ovaj dio ceste D23 Josipdol – Senj, odnosno Karlovac – Senj. Da ne govorim o važnosti spajanja na "Dalmatinu" – dakle, ta bi cesta nama i cijelom ovom kraju gospodarski značila bum – naglasio je Hodak.

Da se život pomalo, ali sigurno, vraća u Saborsko, govori i činjenica da je u novoj, modernoj školi sada oko 40 đaka, a otvorena je i igraonica i mala škola.

– Devedesetih godina ovdje je išlo petero djece u osnovnu školu, sada ih imamo 30 do 40 djece. Imamo i također 30 djece koja od četvrtog do osmog razreda idu u školu u Plaški, tako da to nije jedini broj. Nije poanta da se ljudi samo vraćaju, nego je poanta da smo stvorili preduvjete. Ovo su preduvjeti, a kad bi s ovom cestom osnovne uvjete, vjerujem da bi taj broj bio puno, puno veći. Prije svega stvorio se duh povratka, ali ne socijalnog, nego gospodarskog – kazao je Hodak.

Svoj razvoj Saborsko vidi najviše u turizmu. Dijelom se nalazi u Nacionalnom parku Plitvička Jezera, koja su ove godine zabilježila 900 tisuća posjetitelja. Bilo bi dovoljno da u Saborsko stigne samo 2% tih gostiju.

– Nama je dovoljno 2% da primi Saborsko i mi smo riješili sve svoje probleme. Morate mi dozvoliti i usporedbu sa Saint Moritzom jer s ovom cestom i s ekološkim pristupom definitivno ulazimo u tu priču – zaključio je Hodak.

Pročitajte i ovo

JEDNI OD RIJETKIH

Nastavljen projekt e-Škola: S 500.000 kuna KAŽUP financira 28 stručnjaka za tehničku podršku