Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Županija RM ISTRAŽUJE Podijeli

Hotel Europa otkazao dolazak 800 Kineza u Karlovac, Korejci otkazuju sami. Aranžmani pali za ogromnih 85 %

Hotel Frankopan u Dugoj Resi još ne otkazuje aranžmane, ali prate situaciju

Koronavirus osim što izaziva zabrinutost među ljudima istovremeno brutalno utječe već sad na turizam u karlovačkoj regiji, ali i cijeloj Hrvatskoj.

Nije tajna da su Karlovac i okolica svih ovih godina najčešća stanica turistima iz Koreje i Kine na njihovom putu prema Plitvicama, Opatiji, Dalmaciji međutim koronavirus je sada poharao ova tržišta.

Hotel Europa iz Karlovca u koji gotovo svakodnevno pristižu autobusi puni turista s Dalekog istoka, otkazao je smještaj za 800 Kineza koji su u prva tri mjeseca trebali stići u Karlovac.

– Pojavom korona virusa u Kini procijenili smo da nam je ipak za grupe koje su rezervirale smještaj tijekom siječnja, veljače i ožujka, najbolje rješenje na vrijeme stornirati organizatorima putovanja bez penala, a na ime „više sile“, prema kojoj se uplaćeni novac vraća u 100% iznosu. Na taj čin smo se odlučili kako bi pokušali sačuvati i zaposlenike i same građane od mogućnosti zaraze koju bi eventualno mogla nastati od najavljenih 800 kineskih turista tijekom prvog tromjesečja, potvrdila je za Radio Mrežnicu voditeljica hotela Europa Marijana Lemić objašnjavajući ovaj profesionalan i društveno odgovorni potez tvrtke.

Istovremeno, još uvijek u Karlovac pristižu gosti iz Južne Koreje, ali i njih je sve manje. Razlog su zračne luke koje su im otkazivale slijetanje te aviokompanije koje su ukinule letove prema azijskim zemljama.

– Nažalost 90% rezerviranih termina od strane njihovih turoperatora je prvotno bilo otkazano zbog nemogućnosti dobivanja čarter letova, a sada je i Koreja proglasila crveni alarm zbog virusa i putovanja se otkazuju, kaže Lemić.

Nije tu kraj otkazima aranžmana jer su  i uskršnja putovanja otkazale i francuske agencije, a talijanske su potpuno otkazale rezervacije za travanj i svibanj. Japanski turoperatori koji dolazak najavljuju od travnja do listopada za sada nisu stornirali svoje aranžmane za Karlovac.

Sve što se događa doveli je do nevjerojatno velikog pada realizacije turističkih aranžmana od čak 85 %, kaže Lemić.

– Nadamo se da će se situacija tijekom toplijih mjeseci stabilizirati, međutim, ne očekujemo previše od ovogodišnje turističke sezone, dodaje.

Još jedan hotel čiji su gosti Kinezi i Korejci jest i dugoreški Hotel Frankopan. Vlasnik Darko Butina je svjestan je udara na turizam i pada dolazaka gostiju, a potvrđuje nam da ovih dana u njegovom hotelu odsjedaju turisti iz Koreje.

– Nadam se da su zdravi. Zdravi dolaze, a o tome da bismo otkazali njihove dolaske još nismo razmišljali. U ovom dijelu godine to nam je jedini prihod, kaže Butina. Vrlo brzo, uvjeren je, da će kako se zatvaraju tržišta doći do pada broja gostiju što će se nemilosrdno odraziti na sezonu i prihode. – Pratimo situaciju, zdravlje nam je na prvom mjestu, kaže Butina.

Foto by Hotel Europa

 

Pročitajte i ovo

POČELA PODJELA

Turistička kartica Karlovačke županije nudi informacije i popuste. Dijelit će se već na Lučkom