Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Županija VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO Podijeli

Hrvatska danas donosi mjere koje mijenjaju naše živote: Na minimalno 30 dana

Zatvaranje ugostiteljskih objekata, teretana, kina…

HRVATSKA danas donosi najdrastičnije mjere dosad u borbi protiv koronavirusa.

“Mjere koje ćemo danas poduzeti su vrlo važne. Donijet ćemo zakon o Civilnoj zaštiti koji će ubrzati protočnost djelovanja. Proglašenje epidemije koronavirusa bio je ključni trenutak za donošenje današnjih mjera. Mi, tj. Stožer sljedećih dana ćemo donositi mjere o privremenoj obustavi rada nekih trgovina, vjerojatno trgovačkih centara, privremene obustave rada ugostiteljskih objekata, kino dvorana, kazališta, knjižnica i čitaonica…”, najavio je Plenković na sjednici Vlade.

Naveo je i da će se privremeno vjerojatno obustaviti i rad teretana, sportskih te fitness i rekreacijskih centara, obustave održavanja izložbi, revija i sajmova te privremene obustave rada plesnih škola, dječjih i drugih radionica te noćnih i disco klubova.

“Dakle smanjit ćemo sve mogućnosti društvenih kontakata koje su temelj zaraze koronavirusa. Molimo građane za ozbiljnost. Ove mjere koje donosimo su privremenog karaktera kako bismo suzbili ubrzano širenje epidemije a temeljem iskustva drugih zemalja”, poručio je.
One su vezane i za zabrane javnog okupljanja i za ograničavanje odnosno privremenu obustavu rada ugostiteljskih objekata, nekih drugih uslužnih djelatnosti. To su mjere koje su bile u pripremi, mi ćemo s time ići već sutra. Ograničit ćemo ih privremeno na 30 dana, nadam se da ih nećemo produživat”, rekao je Božinović. Pojasnio i da će se dodatne mjere odnositi na starije osobe, a dalo se iščitati kako će se ići za time da se njima gotovo potpuno ograniči kretanje. Najavio je i pojačavanje kontrole osoba u samoizolaciji.

Mi pokušavamo naći popratna rješenja, treba zaštiti i radna mjesta. Sve se to komplementarno radi. Vlada s paketom mjera ide u Sabor, nakon toga ćemo imati sjednicu Stožera, a onda ćemo objaviti javno mjere. Ostavit će se ono što je nužno”, rekao je ministar Davor Božinović dodajući da će mjere trajati minimalno 30 dana.
Upitan koliko je siguran da će to pomoći u ovoj situaciji, ministar kaže: ”Donosimo sve mjere za koje se nadamo da će pomoći da se virus ne širi. Još uvijek je situacija pod kontrolom, znamo sve osobe koje su oboljele što je velika prednost.”
Vrtići i škole za prvu ruku zatvoreni su na dva tjedna. Znači li to da kao ugostiteljski objekti neće raditi mjesec dana?
“Sve te mjere donosimo u datom trenutku za određeno razdoblje, ali uvijek te aktivnosti, uključujući i školske možemo nastaviti. U trenutku kad se donosila odluka za škole, donijela se za određeno razdoblje. Sutra ćemo donijeti ove mjere za 30 dana”, rekao je Božinović.

Pročitajte i ovo

SDP

Žao mi je gospođe Murganić. O njoj je sve rekao premijer Plenković kad ju je smijenio