Slušaj i gledaj online

  • weather-image

    18C° Karlovac

  • weather-image

    18C° Duga Resa

  • weather-image

    19C° Ogulin

  • weather-image

    18C° Ozalj

  • weather-image

    18C° Slunj

Život PRIRODOM DO ZDRAVLJA Podijeli

Imunitetom protiv bolesti: Kiselo zelje, kefir, češnjak, a stari bi rekli i “špek” plus šetnja

Prva linija obrane je zdrav život

Koronavirus već je danima udarna vijest u medijima. No, snažan imunitet prva je linija obrane organizma od brojnih bolesti.

Baš kao što je to slučaj i s gripom, i ovaj virus širi se kapljičnim putem, pa ga tako možete „zaraditi“ boraveći u prostoriji u kojoj zaražena osoba kiše ili kašlje.

Prikupili smo savjete kako osnažiti imunitet na prirodan način i boriti se s pošastima koje nam utječu na zdravlje.
Osnovni savjeti za jačanje imuniteta su:

pripazite na prehranu,
pijte čajeve bogate antioksidansima (zeleni čaj, čaj od đumbira i kurkume…),
priuštite si dovoljno sati sna,
što češće boravite na svježem zraku,
bavite se tjelesnom aktivnošću na otvorenom, čak i zimi!

Statistika potvrđuje da se češće razbolijevaju osobe koje su stalno u zatvorenom i malo se kreću.

1. Pazite na osobnu higijenu

više puta dnevno perite ruke sapunom – najmanje 20 sekundi kako biste uklonili viruse
neopranim rukama nemojte dodirivati lice
izbjegavajte kontakt s bilo kojom zaraženom osobom
izbjegavajte zagušljive prostorije i mjesta s puno ljudi

Što se tiče maske, nju biste trebali nositi samo ako ste zaraženi virusom gripe ili
nekim drugim virusnim oboljenjem respiratornog sustava.

2. Povećajte unos C i D vitamina

Ne postoje važniji vitamini za obranu od prehlade i gripe od vitamina C i D.

Vitamin C snaži imunitet i potiče djelovanje bijelih krvnih stanica. Studije su pokazale da se dodatnim unosom vitamina C također skraćuje trajanje prehlade.

Konzumirajte što više voća i povrća bogatog ovim vitaminom. Također, možete preventivno uzimati oko 1000 mg vitamina C u obliku dodatka prehrani, a osjetite li prve simptome gripe, povećajte dozu na 4000 mg.

Drugi važan antioksidans kojeg uvelike nedostaje u organizmu modernog čovjeka, koji uglavnom boravi u zatvorenom, jest – vitamin D. Stoga, što više vremena provodite na suncu jer se vitamin D stvara u tijelu upravo zahvaljujući izlaganju kože sunčevim zrakama (zato se i naziva „Sunčev vitamin“).

3. Ne zaboravite na probiotike i prebiotike

Sjetite se da je naša crijevna mikroflora odgovorna za više od 80% našeg imuniteta.

To znači da obrana od virusa započinje u – crijevima!

Nahranite svoje dobre bakterije i povećajte njihov broj kako biste bili otporni na viruse, bakterije i druge nepoželjne nametnike.

Želite li povećati unos probiotika, u prehranu uvrstite kiseli kupus koji ujedno obiluje i vitaminom C. Konzumirajte i druge fermentirane namirnice poput jogurta, kefira, misa, tempeha…

Pripazite i na unos prebiotika – namirnica koje hrane vaše dobre bakterije. Među takve namirnice spadaju češnjak, luk, poriluk, šparoge, cikorija, banane…

Sirovi češnjak je odličan ne samo kao hrana vašim dobrim bakterijama, on sadrži i sumporni spoj alicin, koji ima snažna antivirusna i antibakterijska svojstva.

Osim probiotika i prebiotika, konzumirajte svježu, sezonsku, organsku hranu, voće, korjenasto i zeleno lisnato povrće jer sve ove namirnice dodatno jačaju vaš imunitet.

Uz sve savjete stručnjaka, ne treba smetnuti s uma ni savjet naših starih, a to je dobar, stari domaći špek.

Pročitajte i ovo

NOVO U 14 SATI

U Hrvatskoj 1222 oboljelih, 40 više nego jučer. Preminuo muškarac srednje dobi