Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  -2C° Ogulin

 • weather-image

  -2C° Ozalj

 • weather-image

  -2C° Slunj

Županija Podijeli

Karlovačka bolnica se priprema za najcrnji scenarij. Uskoro i redukcija redovnog programa

Resurse, prostorno i kadrovski, imamo međutim sve ima svoju granicu

Karlovačka i ogulinska bolnica za sad se nose s povećanim brojem hospitaliziranih COVID pacijenata, ali se spremaju za daljnju progresiju.

Rekla je na današnjoj pressici županijskog Stožera civilne zaštite zamjenica ravnatelja OB Karlovac dr. Jasna Topić.

Više od 50 COVID pozitivnih pacijenata hospitalizirano je s današnjim danom u karlovačkoj bolnici, a još 30-ak ih je u ogulinskoj bolnici. Od toga je 13 pacijenata na respiratoru.

Iako ove brojke, posebno u Karlovcu, nisu premašile one od prije godinu dana kada je na odjelu bilo najviše 77 pacijenata, dr. Topić kaže da se već pripremaju za puno crnje scenarije.

-Prelazimo već u kategoriju koja će uskoro zahtjevati redukciju redovnog programa. Dinamiku toga ćemo tek vidjeti. Resurse, prostorno i kadrovski imamo međutim sve ima svoju granicu. To je nešto što se svakoga dana evaluira i odlučuje kako ćemo nešto smanjivati ili povećavati u odnosu na potrebe, pojasnila je.

Jedna od prvih stvari koje se neće uskoro raditi u bolnici su npr. epiduralne injekcije pri porodima

A ako prema prognozama potreba će biti daleko više nego sada i bolnički sustav će biti znatno opterećen.

-Prognoza je da ovo nije vrhunac. Očekuje ga se sredinom 11. mjeseca, iza toga bit će jedan period platoa, a tek negdje u 12. mjesecu očekuje se pad broja oboljelih. Za bolnički sustav, koji kaska koji tjedan iza, to znači da neće biti olakšanja do dobro, debelo iza nove godine, naglašava dr. Topić.

Bolničkih kapaciteta u Karlovcu za sad ima dovoljno. Cijela donja bolnica je preuređena u COVID bolnicu, dodaje dr. Topić.

-Donja zgrada ima kapacitet za prijem 94 pacijenta. To je zbog broja priključaka, ali ukoliko prijeđemo taj kapacitet onda ćemo ići u gronju zgradu i tamo širiti kapacitete. To je crni scenarij, ali idemo korak po korak, kaže dr. Topić.

U odnosu na prijašnji val epidemije, u bolnicu sada stižu i mlađi pacijenti. O težini bolesti ovisi dužina njihova ostanka na liječenju.

Pročitajte i ovo

ZBOGOM, ĆIRO!

‘Jedan, jedini, neponovljivi… Bog! Možeš ga voljeti ili ne voljeti, ali mane nema. Nikada taj čovjek neće umrijeti!’