Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Karlovac TRAŽI SE EFIKASNIJE RJEŠENJE Podijeli

Karlovačke ruševine posebna tema Gradskog vijeća: Većini su vlasnici privatnici ili država

U čekanju da ih netko obnovi, stare zgrade u karlovačkom centru se uglavnom same sruše

Nedavno padanje dimnjaka sa napuštene i ruševne kuće u centru Karlovca, ali i sve ostale ruševine u gradskom središtu vjerojatno će biti posebna tema jedne od narednih sjednica Gradskog vijeća.

Predložio ju je sam gradonačelnik Damir Mandić nakon što je vijećnika Boru Mrkalja (HDZ) na današnjoj sjednici zanimalo što Grad poduzima i što može da se problem pročelja koja nagrđuju Karlovac riješi.

– Priča o ruševnim objektima je priča grada Karlovca i mnogih drugih gradova, rekla je dogradonačelnica Andreja Navijalić.

No, posebno u Karlovcu jeR velik broj ruševina je u zoni zaštite.

Jedna od karlovačkih ruševina je i rodna kuća književnice Dragojle Jarnević u Gajevoj ulici

– Prema tim objektima se moramo posebno odnositi i to je jedan od problema s kojim smo se suočili, dodaje Navijalić.

Drugi problem je vlasništvo.

– Najveći dio tih objekata je u vlasništu privatnih osoba ili Republike Hrvatske.

U dvije godine srušeno šest ruševina

Zajedno s konzervatorima i građevinskom inspekcijom, Grad je pronašao model kako utjecati na privatne vlasnike da saniraju svoje objekte. Naime, kada ruševina prijeti građanima na javnim površinama, Grad može intervenirati i uklanjati dijelove ili cijele objekte.

– U posljednje dvije godine mi smo, što putem treće osobe, što sami vlasnici, uklonili smo šest objekata koji su bili opasni, nisu bili u uporabi i koji su bili uistinu ruševni. I dalje na tome kontinuirano radimo. Znači, postoji praksa ukazivanja i upozoravanja vlasnika da moraju brinuti o svojim objektima.

Dio privatnih vlasnika svoje će stare kuće u povijesnoj gradskoj jezgri sanirati uz pomoć spomeničke rente. Na gradski poziv za sad se javilo dvadesetak građana. Ipak, sve je to premalo i presporo i Karlovac još uvijek onima koji u njega dolaze rijetko, izgleda kako da rat nije završio.

Gradonačelnik Mandić zato predlaže tematsku sjednicu “Ruševni objekti”. Na njoj će, najavljuje, prezentirati svima fotografije i stanje objekata, strukturu vlasništva, ali i zatražiti da svi zajedno pokušaju naći neko bolje rješenje.

Pročitajte i ovo

VODOOPSKRBA

Bez vode noćas Zagradci, a u petak ujutro i cijeli Borlin