Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  32C° Karlovac

 • weather-image

  32C° Duga Resa

 • weather-image

  31C° Ogulin

 • weather-image

  31C° Ozalj

 • weather-image

  31C° Slunj

Vruća popodneva je lakše prebroditi uz hladnu kavu kojoj smo dodali aromu vanilije. Ako niste baš obožavatelji vanilije, aromu možete zamijeniti lješnjakom ili karamelom Tri recepta za ledenu kavu: S vanilijom, šlagom i sladoledom Na prijedlog Natjecateljske komisije HNS-a i Radne skupine za povratak nogometu, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio je odluku kako će se utakmice Hrvatski Telekom Prve lige, Hrvatskog nogometnog kupa, Druge hrvatske nogometne lige, Prve hrvatske nogometne lige za juniore te Prve hrvatske nogometne lige za pionire i kadete u natjecateljskoj godini 2020./21. do daljnjeg igrati bez gledatelja. Ova odluka nadovezuje se na odluku koju je Izvršni odbor donio 20. srpnja 2020. godine te kojom je određeno kako će se završnica natjecateljske godine 2019./20. zbog pandemije korona virusa odigrati bez prisustva gledatelja na stadionima. HNS potvrdio: Stadioni ostaju prazni, nogomet bez navijača Čovjek zaposlio stručnjake da mu izvade brod iz mora, a oni ga ispustili i oštetili. Brod se počeo ljuljati te je prednjim krajem počeo padati i ispao s dizalice u more Dizali brod, skliznuo im, udario u rivu i pao u more: 'Oštećen je, nadam se da imaju osiguranje' Ante Gotovina je suvlasnike tvrtke koja se bavi uzgojem tune i inćuna. Imaju 106 zaposlenih, a prihodi im stalno rastu. Planirana su dodatna ulaganja i nove investicije u nastavak modernizacije Tvrtka Ante Gotovine u plusu: U prošloj godini 8 mil. kuna dobiti

Život ČETVERONOŽNI SPAŠAVATELJI Podijeli

VIDEO: Prvi noćni trening potražnih pasa vatrogasnog K-9 tima. Foxy, Pax i Dragon se ne boje mraka

Bez oklijevanja utrčavaju u zatvorene mračne objekte, ali i šumu i traže ljude

Iskusni i licencirani potražni pas, staford Dragon, dvogodišnji hrvatski ovčar Pax i jednogodišnja belgijska ovčarka Foxy sinoć su na svom prvom noćnom treningu na Jamadolu pokazali da su neustrašivi.

Svo troje, uz još hrvatske ovčare Didi i Kupu, članovi su K-9 potražnog tima DVD-a Karlovac specijaliziranog za traganje za preživjelima u ruševinama.

Iako su treninzi redoviti i zahtjevni psi u njima uživaju. Traženje čovjeka i nagrada koja nakon toga slijedi – omiljena loptica, ovim su lajavcima pravi motiv za neumoran rad. Sinoć se s treningom otišlo korak dalje. Održan je pod okriljem mraka u novoformiranom Skladišno – obučnom kompleksu Karlovac.

– Prvi put u našem DVD-u trening je u malo mračnijoj atmosferi. Kao što ste vidjeli, psi rade odlično, rekao je zapovjednik DVD-a Karlovac Dražen Petrić.

Treniraju za potrage kada im oči neće biti od pomoći

U zatvorenom objektu ili u šumi, Dragon, Pax i Foxy su morali pokazati kako se snalaze u uvjetima kada im oči ne pomažu.

– Treba se znati snalaziti kao prvo u prirodi, a onda u objektima gdje ima oštrih ili tupih predmeta, da može samostalno hodati preko toga, dodao je član tima Dejan Ranitović. Njegova 13-mjesečna Foxy zamijenila je njemačkog ovčara Rexa. Njega su prije skoro godinu dana u dvorištu kuće pretukli nikad pronađeni počinitelji koje je iznenadio u pokušaju provale. Prema Dejanovim riječima Foxy je njegova dostojna zamjenica koja bi ove jeseni trebala proći licenciranje za potražnog psa.

Ne smiju se bojati mraka

Bez oklijevanja je sinoć utrčala u mračni objekt, pronašla skrivenog čovjeka i glasnim lajanjem obavijestila da je posao uspješno obavljen. Isto je ponovila i u mračnoj šumi. Uspješan u noćnoj potrazi bio je i Dragon dok je Paxu trebalo malo više zagrijavanja. Nije od prve ušao u mračni objekt, ali nakon toga sva tri zadatka rezultirala su uspješnim pronalaskom.

No, što u slučaju da se pas boji mraka?

– Onda je vrlo teško, ali naši psi se ne bi trebali bojati mraka. Ako se ipak boje onda moramo po malo, s treninzima kada su bolji uvjeti i onda prema sve lošijim uvjetima, pojasnio je Ranitović.

Kako je bilo sinoć na treningu pogledajte i poslušajte u našem videu.

Pročitajte i ovo

POGOĐEN SNAJPEROM 1991.

Sjećanje na Gordana Lederera: Prije 29 godina pokušao ga je spasiti i današnji ministar Medved