Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Život (NE)NORMALNO Podijeli

Karlovčanki Grbi Bujević nije drago ni rukovanje ni ljubljenje pa se nada da se neće vratiti nakon korone. Inače, rukovanje je staro 2000 godina

Grljenje joj odgovara, ali nije jasno zašto je manje opasno od ljubljenja ili rukovanja

Ako je suditi po onome što je članica Stožera Maja Grba Bujević izjavila gostujući u RTL Danas, rukovanju i ljubljenju crno se piše, barem što se tiče ove ponosne članice HDZ-a.

Ova Karlovčanka naime, nada se da se i nakon korone ljubljenje i rukovanje neće vratiti, ali zato joj grljenje nedostaje. Na pitanje novinara kada ćemo se opet moći rukovati kaže: “Od tog trijasa, rukovanja, ljubljenja i zagrljaja, što se mene tiče rukovanja ne treba nikada. Ne bih voljela čak ni da se vrati kad korona ode od nas. Ljubljenje mi isto nije baš jako drago, ali iskreno mi nedostaje grljenje. To je prijenos dobre energije pa se nadam da će ovo sve skupa jednom završiti i da ćemo se moći grliti”, otkrila je Maja Grba Bujević za RTL Danas.

Rukovanje je staro više od 2 tisuće godina

Rukovanje je nešto što je simbol ljudske vrste, a nalazi pokazuju da su se i u 5. stoljeću prije Krista u staroj Grčkoj rukovali, a podaci kažu da je rukovanje starije od 2 tisuće godina. Ovom su gestom u toj dalekoj povijesti dvije strane pokazivale jedna drugoj da ne drže oružje, a samim time ni loše namjere, zbog čega je postala simbol zdravog natjecateljskog duha, jednakosti, povjerenja i uvažavanja. Isto tako, stisak desne ruke dugo je označavao i formalni pristanak na nekakav dogovor, dok je stisak lijevom rukom značio odustajanje od dogovora. Zanimljivo, svjetski je rekord u broju rukovanja u jednom danu godinama držao američki predsjednik Theodore Roosevelt, koji je na prijemu u Bijeloj kući stisnuo ruku 8,513 osobe. Taj je rekord oboren gotovo 70 godina kasnije, kada je gradonačelnik New Jerseya Joseph Lazaron 1977. stisnuo točno 11.000 ruku. U našoj civilizaciji rukovanje je uobičajeno, gotovo zaštitni znak, pa ćemo vidjeti hoće li Grba Bujević “with a little help of her friends” uspjeti iskorijeniti taj običaj.

Što se pak ljubljenja tiče, to je oduvijek znak da netko koga vidimo nam je drag i da nam susret puno znači. U Latinskoj Americi uobičajeno se ljubiti i pri prvom susretu, a u Argentini se u obraz ljube i muškarci. Francuzi, Talijani, ali i Hrvati vole se ljubiti pri susretima i to je jednostavno nešto što je također postalo dio kulture.
Što se pak zagrljaja tiče, složit ćemo se s M.G.B. da to jest prenošenje dobre energije i da se grliti treba. Otkriveno je da zagrljaj ima ljekovita svojstva, daje dobru energiju i smanjuje tlak.

No, grljenje je također bliski kontakt pa nije jasno kako je manje opasan od primjerice rukovanja ili ljubljenja u obraz jer upravo se zagrljajem najprisnije dodiruju dva tijela.

Na početku korone rekla kako su maske za bolesne, a nekidan da se trebaju nositi

Inače, treba reći da smo na početku korone upravo od ove Karlovčanke čuli kako su maske za bolesne, a ne za zdrave, da bi nekidan pak kazala kako se maske trebaju nositi. O tome možete čitati ovdje. 

No, s obzirom da smo od stožera zadnjih mjeseci čuli doista svašta, više nas ništa ne čudi, pa možda za par mjeseci čujemo i da je rukovanje prihvatljivo, a zagrljaji ne ili da se možemo rukovati ako nosimo maske. 🙂

Reci što misliš i komentiraj na Facebooku

Pročitajte i ovo

SNIMA SE

Duga Resa u novoj Matanićevoj seriji: Kasar gotovo da glumi sebe