Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Život PAMETNA NJUŠKA Podijeli

Krešimir i njegov Hermes su kao jedno i zajedno spašavaju živote: Ipak, igra lopticom je “kraj svijeta”

Skupa su već 7 godina, bili su i u akciji, a puno toga ih još čeka

30Žrtvu u ruševinama može naći i na 12 metara dubine, poslušan je i odan svome vlasniku, a u glavi prava mala beba. Upoznajte Hermesa, pravu karlovačku tragačku njušku. 

Zajedno s vlasnikom, Krešimirom Stanišićem, Hermes već 7 godina trenira kao pas tragač. Cijeli svoj život zapravo, jer od kada ga je 2015. godine Krešimir ugledao, bila je to ljubav na prvi pogled.

Pasmine iz reda radnog njemačkog ovčara i sa “samo” 35 kila, ova poslušna njuška može otkriti čovjeka čak na 12 metara dubine, jer, psi imaju taj poseban mehanizam, kako kaže njegov vlasnik:

– Pas ima jedan mehanizam koji je jako, jako cijenjen. Radi se o njegovom prvotnom osjetilu, a to je njuh. On na terenu može zamijeniti 10 ljudi. Mi ljudi nemamo tako razvijen njuh kao oni. Primjerice, on može na 12 metara dubine nanjušiti čovjeka, i u tom pogledu su nezamjenjivi.

Dodaje kako bi eventualno u budućnosti pse mogli zamijeniti roboti. No, robota još nemamo, smije se.

Zic, mjesto, dođi, stani

Dakako, nije lako postati pas tragač. Prije svega, ističe Krešimir, potrebno je uložiti jako puno vremena:

– Meni je ovo hobi, ali je zaista potrebno jako puno vremena. To moram naglasiti. Jako puno vremena se mora uložiti i to je najvažnija stavka, jer ako se čovjek ovome ne posveti, rezultata sigurno neće biti.

Zic, mjesto, fus, dođi, stani i klik samo su neke od naredbi koje Hermes svakodnevno izvrši bez frke, a uz to naučio je i hod uz nogu, vodljivost na daljinu, aport i promjene položaja – sve ono što mu treba da bi uspješno tragao.

Sa svojim gazdom, zajedno su članovi K9 tima DVD-a Orlovac, kao i Kluba za obuku službenih i sportskih pasa u Zagrebu.

Uz to, članovi su i Kluba reševalnih pasov Bela Krajina u Sloveniji, što im je omogućilo i pripadništvo u International Search and Rescue Dog Organisation preko kojeg imaju pravo polagati i ispite.

Hermes je dosada položio ispit RH-T traženje u ruševinama, a sudjelovao je i u akciji HGSS-a u potrazi za čovjekom u šumi, na što je Krešimir jako ponosan.

Što se tiče kinologije, Karlovac je zapušten

Kao netko tko se bavi kinologijom već duže vrijeme, Krešimir naglašava kako je Karlovac poprilično zapušten što se tiče te znanosti.

Njegova želja je da se u rad sa psima uključi što više ljudi:

– Kroz godine vidim kako je Karlovac dosta zapušten što se tiče kinologije. Volio bih da nam se ekipa pridruži i dođe u Kinološki klub Karlovac, poziva Krešo.

Da bi pas postao vrsnim tragačem, provodi se trening u dvije discipline: poslušnost i traganje. U tome, psu najviše pomažu ogrlice:

– Moj pas, kao i ostali koji treniraju, točno zna kada se što radi. Posebno ima ogrlicu za poslušnost i posebnu ogrlicu za potragu. Prema tome, točno zna gdje, što i kako ide raditi.

No, na kraju dana, iako spašava ljudske živote, Hermes je ipak jedna velika maza koja najviše na svijetu voli – loptice.

 

L. Grčić

 

Vezani članci

Pročitajte i ovo

NOGOMET

Matija Furač podnio ostavku na mjesto predsjednika Karlovca 1919