Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Život PUČKA METEOROLOGIJA Podijeli

Lokvarski kalendar prognozira promjenjivu godinu s puno vlage. Siječanj donosi snijeg

Lokve su u Gorskom kotaru pa se ova predviđanja uglavnom odnose na goranski kraj

Pred nama je godina s podosta promjenjivog vremena i prilično vlage, sudeći bar po prognozi koju nam za 2020. godinu nudi Lokvarski kalendar.

Kalendar izrađuju članice Udruge Ljubitelji lokvarskih starina, Mirjana Pleše, Andrea Marković i Marijana Rakas, a temelje ga na tradicionalnom običaju zvanom brojanice.
Riječ je o praćenju vremena tijekom 12 dana od Svete Lucije do Badnjaka pri čemu svaki od tih 12 dana predstavlja jedan mjesec, a prateći prilike koje traju tijekom svakog od tih dana, rade se predviđanja za određeni mjesec u idućoj godini.

Siječanj će, piše u Lokvarskom kalendaru, početi mirno i tiho, sitno će zabijeliti poslije desetog, ali do kraja mjeseca nošene jakim jugom padat će »bijele mačke«.
Slijedi prevrtljiva veljača koja će po procjenama izrađivačica kalendara biti – stabilna, ali i bogata snijegom jer »početkom veljače obilje snijega, ali slijedi vedro, sunčano i lijepo vrijeme bez većih promjena«.Predviđajući vrijeme za ožujak, Lokvarski kalendar kaže: »Prvih tjedan dana vedar i miran, ali nakon toga visoka magla, izrazita južina te prema kraju sve više oborina.

Prvi proljetni mjesec, travanj, naznačit će dolazak tog mnogima najdražeg godišnjeg doba: »Počet će toplom, sitnom kišom. Sredinom mjeseca gusta magla, oblačni dani i jak južni vjetar, bez puno sunca.«

Ne baš rascvjetalo i razigrano proljeće nastavit će se tim tempom i u svibnju za koji piše: »Bit će to mjesec toplih dana, visoke magle i jakog juga sve do desetog dana u mjesecu.

Iza 20. ipak malo sunca i plavetnila, ali prema kraju mjeseca promjenjivo«, konstatira se u Lokvarskom kalendaru koji i za lipanj ove 2020. godine predviđa tijekom proljeća ponajprije – promjenjivo vrijeme: »lipanj kao svibanj – prvih deset dana miran mjesec, tek slabog vjetra, a iza 13. puno sunca. Skrit će ga oblaci i magla poslije 20.«.

Srpanj će »do sredine biti tih, miran, topao ljetni mjesec, ali – maglovit! Oko 25. i mokar.

Za kolovoz kažu: »Prvi tjedan suh, a dalje iznadprosječno topao, vlažan ‘težak’ mjesec. Samo će ponekad zasjati sunce«. Ništa bolje, predviđaju, neće biti ni u rujnu: »Obilježit će ga jaki jugozapadni vjetar, prve jesenje oluje pa i nevrijeme. Mokar, blatan mjesec«.

Stabilnost u listopadu nećemo osjetiti jer, piše: »Svaki dan u svako doba cijeli listopad je moguće jugo, magla i kiša. Tek poslije 20. lakše ćemo disati. Osvježenje«. Dolaze dva stabilnija jesensko-zimska mjeseca. Tako će studeni do desetog biti »miran, oblačan ili niske magle. Poslije više vedroga neba, a od 26. dani će biti studeni i konačno vedri«, prognoza je za studeni 2020. godine, a predviđajući okvirne vremenske prilike za posljednji mjesec ove godine autorice Lokvarskog kalendara bilježe: »Vedar, frižak, danju sunčan, noću bijel od visoke bijele naoblake, mraza i blagdanskog ozračja.”

Pročitajte i ovo

KULTURA

Virtuozna predstava ‘Mistero Buffo’ u četvrtak u Pučkom otvorenom učilištu Duga Resa